image
Sursa foto: sfatul medicului.ro

Focar de pestă porcină în satul Beșghioz

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în satul Beșghioz, din UTA Găgăuzia. Într-o gospodărie individuală de la marginea satului, doi porci s-au îmbolnăvit, iar la câteva zile au murit. Animalele au fost incinerate și înhumate. În localitate a fost declarată carantină pentru 45 de zile.

Șeful Direcției supraveghere sanitar-veterinară din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a declară că în gospodăria particulară s-au întreprins măsuri de dezinfecție. Actualmente are loc recensământul animalelor în toată localitatea și aplicarea măsurilor de carantină.

La intrările și ieșirile din localitate au fost instalate filtre, unde unitățile de transport sunt verificate și dezinfectate. Filtrele sunt asigurate de carabinieri, poliția locală și medicii vetrinari. Dacă aceștia vor depista produse din porc și carne de porc, le vor confisca și distruge.

Deținătorii de animale din localitate nu au voie să transporte porcine vii sau carne înafara gospodăriei. Sacrificarea animalelor se permite doar în propria gospodărie, sub controlul strict al medicului veterinar, și doar pentru consum propriu.

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru oameni, dar este letală pentru porcii domestici și mistreți.

Acesta este al doilea focar de pestă porcină din satul Beșghioz. În luna mai a anului trecut, în localitate a mai fost înregistrat un focar de pestă porcină. Atunci au fost afectate trei gospodării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: