Breaking News

image
Sursa foto: AFP

Germania CONDIȚIONEAZĂ sprijinul pentru RM cu validarea alegerilor pentru primăria Chișinău; Guvernarea, cu capul în nisip

Ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a avut ieri o întrevedere cu ministrul german de stat pentru Afaceri Europene, Michael Roth. În cadrul întrevederii, oficialul german a vorbit în termeni duri despre situația politică din țara noastră, referindu-se la amnistia fiscală, principiile statului de drept, necesitatea alegerilor libere și, mai ales, la gravitatea anulării alegerilor pentru primăria Chișinău. Între timp, potrivit Ministerului de Externe al RM, cei doi oficiali au vorbit doar despre „cooperare”, „modernizare a țării”, „relații bilaterale” și „angajamente comune”.

În mod special, Michael Roth s-a referit la anularea alegerilor pentru primăria Chișinău, câștigate de Andrei Năstase și anulate de justiția moldovenească.

Ministrul german de stat pentru Afaceri Europene, Michael Roth, a declarat că situația politică din Republica Moldova stârnește îngrijorări și că „mai ales, anularea alegerilor primarului de Chișinău este problematică”.

Voința electoratului trebuie respectată cu orice preț, iar statul de drept și alegerile libere sunt un atu prețios. Doar atunci când acest lucru este garantat, noi și UE putem continua cooperarea strânsă într-o manieră constructivă și vom sprijini reformele necesare Republicii Moldova”, a spus Roth.

„În cadrul întâlnirii sale cu ministrul de externe Ulianovschi, Roth a subliniat că Germania se așteaptă ca alegerile parlamentare libere și corecte să aibă loc la începutul anului 2019, cu implicarea observatorilor electorali internaționali. În ceea ce privește amnistia fiscală recent adoptată, ministrul de stat Roth a solicitat Guvernului Republicii Moldova să ia serios preocupările partenerilor internaționali și ale societății civile din Moldova și să se angajeze cu toată forța în lupta împotriva corupției și promovarea statului de drept”, se mai spune în comunicatul diplomației germane.

minmin

Nimic din toate acestea nu se regăsește însă în comunicatul Ministerului de Externe de la Chișinău. Dacă cineva s-ar informa din comunicatul părții moldovenești, ar afla doar că „cei doi oficiali au trecut în revistă relaţiile de cooperare bilaterală moldo-germană, fiind reconfirmat angajamentul comun pentru aprofundarea dialogului politic şi a colaborării comercial-economice”.

„Ministrul german a confirmat interesul ţării sale de a sprijini în continuare Republica Moldova în implementarea agendei de reforme, în special susţinerea dezvoltării economice și sociale. Totodată Michael Roth a încurajat autoritățile de la Chișinău de a continua procesul de reforme politice și social-economice, în vederea apropierii țării noastre de standardele europene”, anunță cu fast Ministerul de Externe.

minmin

Noutăţile partenerilor

comentarii: