image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari: „Comerțul cu amănuntul în baza patentei trebuie menținut cel puțin 5 ani; În caz contrar, se va accelera migrația”

Sistemul actual de activitate a persoanelor fizice în baza patentei de întreprinzător trebuie menținut cel puțin pentru următorii 5 ani, afirmă vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari. Și asta pentru că zeci de mii de oameni nu fac business cu patente, ci supraviețuiesc în acest fel, iar în condițiile lipsei locurilor de muncă plătite decent sistarea acestui sistem ar însemna accelerarea migrației, afirmă Slusari.

„Sistemul actual de activitate a persoanelor fizice în baza patentei de întreprinzător are nu atât conotație economică, cât socială. Zeci de mii de oameni nu fac business cu patente, ci supraviețuiesc. În condițiile lipsei locurilor de muncă cu salarii decente, mulți conaționali de-ai noștri pur și simplu nu au alte surse de venit. Sistarea acestui sistem ar însemna accelerarea migrației. Iată de ce comerțul cu amănuntul în baza patentelor și fără aparate de casă trebuie menținut cel puțin pentru următorii 5 ani în ideea că aceasta va fi o perioadă benefică pentru dezvoltarea economiei și în special a sectorului businessului mic. Evident, cu condiția că se va schimba actuală guvernare, care tocmai i-a adus pe acești oameni la sărăcie lucie”, afirmă vicepreședintele Platformei DA, într-un interviu pentru tribuna.md.

Totodată, Alexandru Slusari consideră că statul trebuie să întreprindă o serie de pași importanți pentru a crea condiții prietenoase de dezvoltare a businessului mic și mijlociu.

„Se impune, spre exemplu, micșorarea cu 50% a cotei impozitului pe venit în următorii 5 ani pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii din sfera producerii. Apoi trebuie de introdus în mai multe ramuri ale economiei (agricultură, comerț, IT etc.) un impozit consolidat pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii, care va comasa un număr maxim de impozite și taxe actuale. Și simplificarea evidenței contabile pentru aceste întreprinderi ar fi extrem de utilă. Mai trebuie de stabilit neîntârziat în legislația privind achizițiile publice a unei cote minime pentru întreprinderile mici și mijlocii și a unui mecanism funcțional de implementare”, a precizat Alexandru Slusari.

Totodată, este extrem de necesar să fie identificate mai multe surse bugetare, precum și un număr maxim de fonduri externe pentru finanțarea, în condiții de facilitate, a întreprinderilor micro, mici și mijlocii, spune vicepreședintele Platformei DA. Potrivit lui, acest lucru se poate face prin granturi, dobânzi preferențiale la credite, majorarea semnificativă a Fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderile care nu dispun de gaj suficient, etc.

„În vederea accesării finanțărilor facilitate, prioritate trebuie să li se acorde întreprinderilor din sfera producerii, tinerilor antreprenori și femeilor antreprenoare. Să implementăm mai multe proiecte în vederea creării și dezvoltării unei rețele de centre de consultare a întreprinderilor micro, mici și mijlocii, precum și incubatoarelor de afaceri cu infrastructură de suport, destinate acestor întreprinderi, precum și a clusterelor, care presupun o concentrare geografică a mai multor companii cu activităţi interconectate gen producători, furnizori, institute de cercetare etc., în scopul creşterii productivităţii şi competitivităţii firmelor implicate. În general, există foarte multe lucruri care pot fi implementate pentru a dezvolta sectorul și, implicit, pentru a opri exodul masiv al oamenilor activi din Republica Moldova”, a punctat Alexandru Slusari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: