image
Sursa foto: Facebook/Vlad Plahotniuc

Miliardul s-a găsit?! La Nisporeni, Orhei și Sadova?

Probabil în criză maximă de idei, trustul a ouat ieri o mărgică prin care se încearcă a se mai atenua din înfrângerile usturătoare din alegerile locale recent încheiate. Cei trei mari ai „procurărimii” patriei, în frunte cu Harunjen, secondat de Zumbreanu și Bețișor, au făcut prezentare-n Power Point despre miliard.

Alex Cozer, Cotidianul.md

Cică ar fi dat de el și că tocmai 90% din vinovați ar fi fost deja și identificați. Îi place trustului să opereze cu „90%”. După 90% „absolut onești” ai lui Filip din raportul Kroll, iată că ne-au fost oferiți și cei 90% „vinovați identificați” de Bețișor. Sigur, cine-s ăia, onești sau vinovați, trustul o ține secret. Cică decurg acolo investigații serioase.

Spectacolul a fost unul penibil. Luat în seamă doar de televiziunile trustului, care-au turuit de dimineață până seara că iaca-iaca, miliardul mai că s-a găsit. Numai că n-au spus unde-s banii. Și nici cine-s cei 90% „vinovați”. În afară de deja celebrii țapi ispășitori Filat, Platon, Gacichevici, Lucinschi și Șor, alte nume nu s-au mai auzit acolo.

Și cu calculele s-au cam încurcat. Cică ăștia toți ar fi furat împreună vreo 6 miliarde din primele 13. Unde-s celelalte 7? La restul de 10% „vinovați neidentificați”? Sau poate la la cei 90% „absolut onești”?

Este clar că ieșirea de ieri a celor trei șefi de la Procuratură n-a adus absolut nimic nou și nici util pentru opinia publică. Doar o mică abureală pe fondul crimelor grave care se petrec zilnic în Republica Moldova și o diversiune prin care să se mai distragă atenția de la acțiunile lui Andrei Năstase după victoria din municipale.

Desigur, nimeni n-a vorbit, nici acum, despre inacțiunile celor care ar fi trebuit să prevină acest jaf din sectorul bancar. Și cum să vorbească dacă unul dintre principalii spectatori inactivi ai jafului, Zumbreanu, era cu prezentarea-n Power Point?

Nici când au fost întrebați de ce, spre exemplu, actorul principal în furt, Șor, e în continuare liber și o face pe primarul și filantropul, n-a existat răspuns. Bețișor a solicitat „cerere în scris”.

Ce parte din miliard o fi pe la Orhei, Nisporeni sau Sadova?

Din păcate niciun jurnalist prezent acolo n-a avut inspirația să întrebe dacă printre „jurisdicțiile” unde este căutat asiduu miliardul se numără și Orhei, Nisporeni sau Sadova. Pentru că acolo se învârt sume de bani astronomice raportat la sărăcia și mizeria pe care sunt nevoiți să o îndure cetățenii de rând.

Nimeni nu i-a întrebat pe Bețișor, Harunjen și Zumbreanu din ce bani face și acum Șor concerte grandioase, tot felul de „land-uri”, artificii, campanii electorale costisitoare și își permite să cumpere publicitate scumpă la GMG-ul lui Plahotniuc? Din cele 6 miliarde care-i sunt puse în cârcă, câte au fost întoarse statului sau măcar pe câte s-a pus sechestru, dacă nu e o decizie definitivă a instanței?

Ar fi fost, desigur, interesant de aflat de unde vin și banii pentru sabantuiurile tot mai dese de la Nisporeni, acolo unde ajung cântăreți ce pentru câteva minute de recital sunt plătiți cu sute de mii de lei.

Sau cu ce bani a dansat Dodon căpșuna acum câteva zile la Sadova? Acolo unde s-au „ars” în doar câteva ore peste 5 milioane de lei.

N-o fi pe aici miliardul? Bețișor ce zice?

Alex Cozer, Cotidianul.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: