image
Sursa foto: change.org

Petiție în susținerea Ludmilei Kozlovska, expulzată din UE la insistența Poloniei: „Solicităm să fie oprit acest abuz”

O petiție adresată guvernelor statelor membre UE, prin care se cere anularea ordinului de expulzare a activistei ucrainene Ludmila Kozlovska din Polonia și spațiul Schengen din pretinse motive de securitate, la cererea guvernului conservator de la Varșovia, a fost inițiată în spațiul online. Aceasta a fost semnată de peste 2.000 de persoane, printre care se află numeroase personalități politice.

„Solicităm ca Lyudmila Kozlovska să aibă posibilitatea de a se întoarce neîngrădit la locuința ei în Uniunea Europeană, de preferință sub forma acordării cetățeniei unui stat membru. Acest lucru îi va permite să se reunească cu familia sa în Polonia și să continue activitățile Fundației conduse de ea, menită să protejeze drepturile omului pe teritoriul UE, fără teama unei alte expulzări”, se cere în petiție.

Semnatarii petiției susțin că adevăratul motiv pentru care activita ucraineană a fost expulzată de autoritățile Poloniei este iritarea guvernării conservator-naționaliste față de protestele soțului polonez al Ludmilei, activistul Bartosz Kramek.

„Solicităm politicienilor și guvernelor statelor membre UE să ia măsuri pentru a opri acest abuz”, mai scrie în petiție.

În fruntea semnatarilor petiției se află fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa, laureatul premiului Nobel pentru Pace.

Totodată, printre personalitățile politice poloneze prezente pe lista semnatarilor se mai numără comisarul european pentru piața internă Elżbieta Bieńkowska, fostul vicepremier polonez Leszek Balcerowicz, fostul ministrul polonez al apărării Radoslaw Sikorski.

În favoarea anulării deportării activistei au semnat petiția și câțiva europarlamentari din alte țări europene decât Polonia, de pildă Rebecca Harms, MEP din partea verzilor germani.

De asemenea, petiția a fost semnată și de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, judecătoarea Domnica Manole, fostul ambasador la ONU Alexei Tulbure, avocata Ana Ursachi, jurnalista Natalia Morari și directorul StarNet Alexandru Machedon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: