image
Sursa foto: Getty Images

Se cere intervenția lui Emmanuel Macron, după decizia luată de ministrul Sportului

Peste 350 de sportivi francezi de elită, între care Teddy Riner, Martin Fourcade, Perrine Laffont sau Nikola Karabatic, au semnat o scrisoare deschisă către preşedintele Franţei Emmanuel Macron, în care cer menţinerea mijloacelor şi a bugetului pentru sport, relatează AFP.

''Noi, sportivii şi sportivele de mare înaltă performanţă suntem foarte îngrijoraţi, se arată în scrisoare difuzată joi pe site-ul ziarului Le Parisien şi semnată de 357 sportivi, dintre care numeroşi sunt campioni olimpici. Anunţul privind suspendarea a 1.600 cadre tehnice de stat de acum până în 2022, reducerea bugetului pentru sport în 2019 sunt contradictorii cu obiectivul de performanţă aşteptat şi dezastruos pentru moştenirea care va rămâne noilor generaţii''.

Presa franceză a dezvăluit recent o scrisoare în care premierul solicita ministrului sportului suspendarea a 1.600 posturi până în 2022, într-un moment tensionat între mişcarea sportivă şi guvern. Noul ministrul al sportului, Roxana Mărăcineanu, de origine română, a promis că angajaţi precum consilierii tehnici sportivi (CTS), funcţionarii de stat din cadrul federaţiilor sportive, nu îşi vor pierde locul de muncă şi a deschis poarta angajării lor de către federaţii.

Mărăcineanu, vicecampioană olimpică la înot, a reiterat angajamentul ei pentru menţinerea CTS pe Twitter, ca reacţie la scrisoarea deschisă a sportivilor: ''Dragi sportivi, vă înţeleg îngrijorarea. Eu vă garantez mijloace echivalente anului 2018 pentru sport şi voi fi la parlament cu prilejul votării bugetului pentru a obţine credite suplimentare destinate unui proiect axat pe înalta performanţă şi dezvoltarea practicilor. În ce priveşte CTS, reafirm importanţa competenţelor lor în viziunea mea asupra modelului sportiv francez. Ei nu îşi vor pierde locurile de muncă. E vorba de o schimbare a modului lor de gestionare''.

În proiectul legii finanţelor 2019, discutat în parlamentul francez, bugetul pentru sport a fost redus cu 30 milioane euro pe an, la 451 milioane euro, scrie digisport.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: