image
Sursa foto: cruxnow.com

Irlandezii aprobă prin referendum, cu o majoritate zdrobitoare de 82%, o liberalizare a divorţului

Irlandezii au aprobat, cu o zdrobitoare majoritate, într-un referendum al cărui rezultat a fost anunţat duminică, ridicarea unor restricţii impuse divorţului, relatează News.ro.

În total 82% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea abrogării unei dispoziţii constituţionale care obligă cuplurile să trăiască despărţite timp de patru din cinci ani înaintea divorţului.

Referendumul a avut loc vineri, în paralel cu alegerile europene în Irlanda, iar prezenţa la vot a fost de 51%.

Guvernul irlandez şi-a anunţat intenţia de a prezenta un nou proiect de lege care să reducă durata despărţirii obligatorii la doi ani din trei înainte de divorţ. Divorţurile pronunţate în străinătate urmează să fie, de asemenea, recunoscute ca valide în Irlanda.

Perioada obligatorie de despărţire de patru ani este o condiţie moştenită după un referendum precedent, în 1995, în care irlandezii s-au pronunţat în favoarea legalizării divorţului cu o majoritate de 50,3% din voturile exprimate.

Rezultatul acestui nou referendum a fost proclamat exact la un an de la consultarea populară prin care irlandezii s-au pronunţat cu 66% din voturile exprimate în favoarea ridicării interdicţiei constituţionale a avortului.

Rezultatul referendumului cu privire la avort a fost sărbătorit la Dublin, însă cel al refrendumului privind divorţul a fost primit cu indiferenţă.

În octombrie, alegătorii irlandezi s-au pronunţat, de asemena, în favoarea abrogării unei dispoziţii constituţionale - pusă în aplicare rapid şi luată adesea în derâdere - care interzicea blasfemia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: