image
Sursa foto: profit.ro

Bloomberg: Ambițiile economice ale lui Putin în noul mandat sunt ținute ostatice de tensiunile internaționale

Președintele Vladimir Putin promite rușilor o îmbunătățire semnificativă a standardelor de viață pe parcursul noului său mandat de șase ani care începe luni și chiar a spus că va numi un reputat reformator economic într-o funcție importantă, care să ajute la îndeplinirea acestui deziderat. La Kremilin însă, puține persoane își pun speranțe în acest obiectiv, din cauza celui mai grav blocaj în relațiile cu Occidentul din ultimele decenii, relatează Bloomberg.

Putin speră să reducă parțial tensiunile, după ce cele mai recente sancțiuni introduse de Statele Unite au afectat rubla și au dat o lovitură economiei prin excluderea uneia dintre cele mai mari companii din Rusia, gigantul producător de aluminiu United Rusal, din sistemul financiar internațional, scrie News.ro.

Pentru a reface legăturile economice cu Statele Unite și Europa, Putin se gândește să îl numească pe Alexei Kudrin, fost ministru de Finanțe apreciat de investitori pentru reformele adoptate în timpul primelor două mandate ale lui Putin, într-un nou post, pentru a coordona eforturile de revigorare a creșterii economice, potrivit unor oficiali apropiați planurilor. Interesul pentru schimbări este însă limitat, au arătat persoanele, pentru că agravarea tensiunilor a întărit poziția susținătorilor unei independențe economice și financiare mai mari și a unui rol mai important al companiilor de stat.

Cei care, la fel ca și Kudrin, au susținut reducerea conflictului pentru concentrarea pe dezvoltarea economică, sunt în defensivă, după patru ani în care sancțiunile americane și europene s-au amplificat și au izolat cele mai mari bănci și companii rusești de finanțare și tehnologie.

”Obiectivul acum este să depășim decalajul tehnologic față de Occidnt în timp ce suntem înconjurați de forțe ostile în străinătate. Modernizarea va fi autoritară”, a spus Evgheni Mincenko, consultant politic de la Moscova care colaborează cu Kremlinul. Pentru a crea și o contragreutate față de Kudrin, Putin analizează să îl promoveze pe consilierul său economic Andrei Beluzov, un susținător al unui rol puternic al statului în economie, în postul de vicepremier, au spus patru oficiali guvernamentali. Beluzov ar putea prelua postul de șef al economiei de la Igor Șuvalov, cunoscut pentru opinile sale favorabile pieței libere și legăturilor cu magnații din sectorul privat.

Premierul își va păstra probabil funcția, fiind posibil să fie în confirmat cel mai devreme marți. Majoritatea funcțiilor importante vor fi probabil completate până la sfârșitul acestei săptămâni potrivit surselor. Putin a avertizat în luna martie, în discursul său referitor la starea națiunii, că Rusia riscă să își piardă suveranitatea dacă nu va reuși să își revitalizeze economia și să depășească decalajul tehnologic față de restul lumii.

Putin continuă să beneficieze de un sprijin puternic din partea populației, potrivit sondajelor, în pofida opoziției care a organizat sâmbătă proteste în mai multe orașe din Rusia. Liderul rus ar urma să își oficializeze obiectivele economice printr-un decret care va fi semnat la scurt timp după inaugurarea sa în funcție de luni, între care creșterea investițiilor în sectorul sănătății, educație și infrastructură.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: