image
Sursa foto: AP

Liderii UE cer să fie adoptat rapid cadrul de negociere - încă un pas pe drumul aderării R. Moldova la Uniunea Europeană

Uniunea Europeană va continua să acorde tot sprijinul relevant Republicii Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina, iar liderii UE au cerut să fie adoptat „rapid” cadrul de negociere, un pas înainte pe drumul aderării RM la Uniunea Europeană.

„Uniunea Europeană va continua să consolideze rezilienţa, securitatea şi stabilitatea ţării în faţa activităţilor destabilizatoare ale Rusiei”, se arată în documentul care prezintă concluziile reuniunii de joi a liderilor europeni.

Consiliul European salută, de asemenea, angajamentele bilaterale ale statelor membre de a sprijini Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Moldova, pentru a spori rezilienţa sectorului de securitate.

De asemenea, Consiliul European salută progresele înregistrate de Ucraina şi de Republica Moldova în ceea ce priveşte avansarea reformelor necesare pe calea lor către UE.

Ca urmare a prezentării proiectelor-cadru de negociere pentru Ucraina şi Republica Moldova, Consiliul European invită la adoptarea lor rapidă şi la avansarea demersurilor fără întârziere.

La summitul din decembrie 2023, liderii UE au dat undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce aceste ţări vor fi luat măsurile relevante prevăzute în raportul Comisiei privind extinderea din 8 noiembrie 2023.

Adoptarea cadrului de negociere reprezintă următorul pas după ce o ţară este invitată să deschidă negocieri de aderare cu blocul comunitar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: