image
Sursa foto: jurnal.md

Aviz NEGATIV de la Guvern pentru proiectul PLDM privind organizarea alegerilor în circumscripții uninominale, în două tururi

Proiectul de lege ce vizează modificarea unor articole, astfel încât scrutinul parlamentar în baza sistemului mixt să se desfășoare în două tururi, nu în unul, așa cum este în prezent, a fost avizat negativ de Guvern.

„Guvernul a examinat proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral nr.1381-XIII din 21 noiembrie 1997, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă (nr.188 din 7 iunie 2018)de către un grup de deputați în Parlament, și comunică că nu susține această inițiativă”, se arată în proiectul de hotărâre.

Reprezentanţii misterului Justiţiei susţin că „la inițierea proiectului de lege nu s-a ținut cont de Recomandările nr. 190/2002 din 30 octombrie 2002, adoptate la sesiunea a 52-a din 18-19 octombrie 2002 a Comisiei de la Veneția, potrivit cărora proiectele de lege pentru modificarea legislației ce reglementează sistemul electoral urmează a fi înaintate în Parlament pentru examinare cu cel puțin un an înaintea alegerilor”.

Precizăm că proiectul a fost propus de fracţiunea parlamentară PLDM. „Organizarea alegerilor parlamentare doar cu un singur tur va încălca flagrant principiul reprezentativității în viitorul Legislativ”, argumenta preşedintele fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu.

intr12_1_3 by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: