image
Sursa foto: jc.md

Cine-i ucigaşul? Ignoranţa şi iresponsabilitatea au condus la moartea a trei copii

Timp de câteva ore, trei copii s-au stins din viață din cauza că au inhalat vapori emanați de insecticide, iar alte patru persoane au fost internate la spital în stare gravă. Procuratura din Cantemir și Procuratura Generală au inițiat două cauze penale cu privire la cazul intoxicației. În urma investigațiilor, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat că insecticidul ucigaș a ajuns în gospodăria cu pricina, prin intermediul bunicului copiilor, de la cooperativa agricolă din satul vecin, astfel încălcându-se regulile stricte de securitate. În același timp, în Piața Centrală din Chișinău poți procura orice fel de insecticid fără să fii avertizat de consecințe.

Tragedia care a avut loc la începutul acestei săptămâni în raionul Cantemir, în urma căreia au decedat trei copii, a șocat întreaga republică. Timp de câteva ore un insecticid a nimicit trei copii. Printr-un experiment efectuat la Piața Centrală, m-am convins că poți procura moarte la kilogram în câteva secunde și fără prea multe explicații. Am mers la două magazine specializate și un butic care se află chiar în centrul pieței, unde am încercat să procur insecticid pentru prelucrarea cerealelor și a locului de depozitare a acestora.

Fără a ezita, vânzătorul mi-a pus pe tejghea un tub cu o substanță lichidă ce costă 35 lei (50 grame), întrebându-mă doar dacă îmi ajunge un tub. La un alt magazin, aceeași situație, ți se oferă produsul fără nicio explicație. Doar când am insistat cu întrebări de genul cât de toxic este, cum trebuie utilizat, păstrat, vânzătorul mi-a spus câte ceva, dar nu prea multe. De asemenea, otrava pentru șobolani este vândută de comercianți ambulanți, care îți bagă în față substanța periculoasă numai când întrebi cât costă. În magazine e la fel, dai 8 lei, iei substanța și „la revedere”. În concluzie, moartea se vinde la orice colț de stradă.

Tragedia de la Flocoasa

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, în satul Flocoasa, raionul Cantemir, a fost solicitat Serviciul Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pentru trei copii de 4, 8 și 11 ani cu simptome de vomă, dureri epigastrice, amețeală. Iniţial, medicii au stabilit diagnosticul de gastroenterită acută. Mama a refuzat spitalizarea, însă dimineața, la ora 7.00, cei trei copii au fost transportați la spitalul din Cantemir, iar după 15 minute au fost aduse mama acestora și bunica. Cele două surori de 4 și 11 ani au decedat la spitalul din Cantemir, iar verișorul acestora de 8 ani s-a stins marți, 30 octombrie, la Institutul Mamei și Copilului din capitală.

Tot în capitală au fost aduse mama celor trei copii și bunica. Femeile, de 33 și 57 de ani, au fost internate la Spitalul „Sfânta Treime”. Decesul celor trei copii a survenit, potrivit medicilor, din cauza unui insecticid, VALSAFID. Bunicul copiilor l-a adus de la cooperativa din satul vecin, unde lucrează în calitate de tractorist, și a prelucrat încăperea în care ținea grâul. Miercuri, 31 octombrie, cei doi lucrători medicali de pe ambulanță, care au mers la familia intoxicată, au fost și ei internați la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, starea acestora fiind stabilă.

Înmormântați în zile diferite

În seara de 28 octombrie, bunicul, care este tractorist și deține mai multe hectare de pământ, a prelucrat cu insecticid VALSAFID încăperea unde ținea circa 8 tone de grâu, pe care îl pregătea pentru semănatul de toamnă. Magazia fiind situată chiar lângă camera unde au dormit cele cinci persoane. Surse din cadrul primăriei comunei Ciobalaccia, raionul Cantemir, din care face parte și satul Flocoasa, au declarat pentru ziarul nostru că bărbatul în fiecare an prelucra grâul cu insecticid.

Procuratura din Cantemir a inițiat două cauze penale cu privire la cazul intoxicației din satul Flocoasa. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, una dintre cauze este inițiată în legătură cu „încălcarea regulilor de circulaţie a substanţelor toxice, soldată cu decesul a trei persoane” (art. 224 Cod penal), şi alta, privind „încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care au condus la decesul a trei persoane” (art. 213 Cod penal). Cea de-a doua cauză penală va fi preluată de Procuratura Generală.

„El în tot anul face acest lucru, poate că substanța era alta, dar cine știe…”, susține doamna Nina, care ne-a comunicat că bărbatul, în noaptea cu pricina, a dormit în altă casă. Tot doamna Nina ne-a spus miercuri că locuința este păzită de către o echipă de polițiști și că nu se permite nimănui accesul în locuința unde au dormit cele cinci persoane. „Corpurile copiilor au fost aduse acasă, băiatul va fi înmormântat joi, iar fetele – vineri, ca rudele să-și poată lua rămas bun. Au rămas mamele fără copii și bunicii fără nepoți”, subliniază femeia. Directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Oleg Crudu, a menționat că mama și bunica copiilor vor fi prezente la înmormântare doar sub supravegherea medicilor, după care vor reveni la spital.

ANSA e în alertă

După tragedie, mai mulți inspectori ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au efectuat o vizită la fața locului. Potrivit ANSA, în magazia din gospodăria unde a avut loc intoxicația se păstrau circa șapte-opt tone de grâu. Potrivit lor, încăperea a fost prelucrată cu VALSAFID, „un preparat care se utilizează în depozite pentru combaterea chimică a dăunătorilor (insectelor) la grâu, mazăre și porumb. Substanța activă a preparatului – fosfura de aluminiu, cu conținutul de 56%, se utilizează prin fumigație, cu perioada de acțiune cinci zile la temperatura de +100C. Perioada de degazare cu ventilarea activă este de zece zile. La interacțiunea preparatului cu oxigenul se eliberează gaz toxic și otrăvitor de I grupă de toxicitate, care are miros de carbid sau usturoi. Lucrările de tratare se efectuează de către profesioniști cu instruiri și echipament antigaz special destinat utilizării la lucrările cu substanțe toxice”. Directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, a menționat că subalternii săi investighează tot traseul acestei substanțe de la momentul intrării în țară până la utilizarea în cazul soldat cu urmări tragice în s. Flocoasa.

În 2014, alți doi copii au decedat din cauza pesticidelor

În toamna anului 2014, decesul a două surori de 9 și 14 ani a zguduit satul Cioburciu, raionul Ștefan-Vodă. Sătenii erau speriaţi atunci, deoarece se spunea că fetele ar fi mâncat mere şi, din cauza nitraţilor, ar fi decedat. Loredana a fost găsită fără suflare de către bunica sa, iar Adelina a decedat la spital. Directorul Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvşinov, declara atunci pentru ziarul nostru că accidentul de la Cioburciu este unul complicat. „Este un caz foarte complicat pentru Republica Moldova. Nu pot să fac publice rezultatele până nu vom verifica totul, pentru a fi siguri de cele ce vom afirma. De asemenea, există probleme privind dotarea centrului, ne-am dori să avem ceva mai performant, dar din cele 2 mil. de lei pe care ni le alocă anual statul nu putem depista mare lucru”, menționa Cuvşinov. Tot el susținea că fetele au decedat după ce ar fi băut o soluție, care conținea pesticide, găsită în maşina tatălui lor, versiune confirmată și de oamenii legii.

Carolina Chirilescu, Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: