image
Sursa foto: REUTERS/Stringer/File Picture

Talibanii afgani anunţă moartea liderului reţelei Haqqani

Talibanii afgani au anunţat moartea, după o lungă boală, a lui Jalaluddin Haqqani, liderul unei reţele insurgente care luptă împotriva forţelor NATO din Afganistan, a anunţat marţi centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, transmite AFP.

"Aşa cum, atunci când era tânăr şi sănătos, el a îndurat mari încercări pentru religia lui Allah, la fel a înfruntat în ultimii ani o lungă boală", arată un comunicat al talibanilor afgani, citat de SITE.

Jalaluddin Haqqani a fondat în anii 1980 reţeaua cu acelaşi nume, pentru a lupta contra prezenţei URSS în Afganistan, şi care a primit ajutor din partea Statelor Unite şi a Pakistanului, scrie Agerpres.

Conform Reuters, Haqqani a cedat în urmă cu câţiva ani conducerea operaţională a grupării către fiul său Sirajuddin Haqqani, în prezent şef adjunct al talibanilor afgani.

Jalaluddin Haqqani, aminteşte EFE, a ocupat funcţia de ministru în guvernul taliban din Afganistan între 1996-2001. Trei din cei zece copii ai săi au fost ucişi în atacuri americane cu drone iar un al patrulea şi-a pierdut viaţa într-un schimb de focuri la Islamabad.

Despre reţeaua Haqqani, inclusă de SUA din 2012 pe lista neagră a organizaţiilor teroriste, se crede că, cu conducerea sa ascunsă în Pakistanul vecin, a fost responsabilă de unele dintre cele mai grave atacuri din ultimii ani din Kabul.

Guvernul afgan a învinuit reţeaua Haqqani pentru atentatul cu un camion-bombă de la intrarea în zona diplomatică a capitalei, din mai 2017, soldat cu moartea a peste 150 de oameni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: