image
Sursa foto: Jurnal.md

Deputații ACUM, acces INTERZIS în Penitenciarul nr. 13 pentru a inspecta condițiile în care este deținut Petic

Un grup de deputați ai Blocului ACUM Platforma DA și PAS au mers astăzi în vizită la Penitenciarul 13, pentru o inspectare a condițiilor de detenție a lui Gheorghe Petic, dar acestora nu li s-a permis accesul.

Reprezentanții Penitenciarului susțin că pentru a putea efectua vizita deputații trebuiau să aibă o hotărâre a Biroului Permanent al Parlamentului.

„În contextul legii cu privire la statutul deputatului, pentru a efectua vizite instituțiilor de stat urmează să aveți o hotărâre a Biroului Permanent al Parlamentului. La solicitarea dvs. nu a fost anexată hotărârea biroului Permanent, astfel administrația Penitenciarului nu vă poate acorda o vizită în cadrul penitenciarului”, a spus Fiodor Morari, șef de secție în cadrul Penitenciarului nr.13.

„Toată lumea a înțeles că acest regim se bazează pe frică”, a comentat Alexandru Slusari

Într-un document adresat anterior Ministerului Justiției și șefului Penitenciarului 13, deputații ACUM fac trimitere la temeiul legal pe care îl au deputații să întreprindă vizita.

Aceștia vorbesc despre condițiile inumane și degradante în care este deținut Petic și cer o întrevedere cu el.

„Gheorghe Petic zace nevinovat în pușcăria regimului, este supus celui mai inuman și degradant tratament posibil, flămând, fără asistență medicală și cu încălcarea voluntară a celor mai elementare drepturi. În secolul XXI, într-o țară care se vrea europeană, omul este încarcerat pentru că s-a opus unui regim criminal, că a deconspirat ilegalități și scheme de contrabandă cu țigări, care au prejudiciat bugetul RM cu sute de milioane de lei. Este purtat prin pușcării de parcă ar fi cel mai de temut terorist. Este bătut, torturat și supus actelor degradante de către reprezentanții organelor de drept, de către care sunt plătiți din banii noștri”, a comentat anterior deputatul Chiril Moțpan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: