image
Sursa foto: jurnal.md

A lansat o staţie de încărcare cu energie solară a mașinilor ECO; Afacerea deschisă la noi de un moldovean stabilit în SUA

A lansat o staţie de încărcare a automobilelor electrice cu energie solară. Proprietarii mașinilor Eco pot parcurge aproximativ 200 de kilometri, fără să dăuneze mediului ambiant. Afacerea îi aparține unui cetățean al Republicii Moldova, stabilit de ani buni în Statele Unite ale Americii. Este un proiect minunat, afirmă proprietarii mașinilor electrice. Stația se află pe strada Mihai Viteazul din capitală.

Administratorul companiei spune că ideea afacerii cu energie solară a apărut în condițiile în care basarabenii sunt din ce în ce mai interesați de mașinile electrice.

„Această idee a apărut din dorința unui cetățean din diasporă de a face ceva frumos pentru acest oraș. Este o investiție de suflet. Întâi de toate, noi am conectat acest obiect la energie electrică. Ulterior am făcut un proiect și ne-am conectat direct cu furnizorul de energie electrică apoi am instalat panourile solare”, spune administratorul companiei, Sergiu Cupcea.

Numărul automobilelor electrice înmatriculate în Republica Moldova a crescut de patru ori în ultimii ani. O aplicație şi 30 de minute la priză - este tot ce-i trebuie unui şofer ca mașina lui să aibă bateriile complet încărcate cu energie regenerabilă. Prizele electrice selectate sunt cele mai performante dintre toate care există în acest moment, având o capacitate maximă, de 150 de kilowați.

Investițiile au constituit peste șapte milioane de lei. ”Sunt banii proprietarului. Statul nu a contribuit cu nimic”, ne-a mărturisit administratorul Sergiu Cupcea.

„Am căutat diferite posibilități să atragem statul în acest program, dar având în vedere că totul durează foarte mult noi am decis să mergem pe cont propriu”, mai spune administratorul companiei.

Estimativ, proprietarul unui automobil electric ar cheltui între 70 de bani și un leu pentru un kilometru parcurs în comparație cu mașinile Diesel, care ar consuma un leu 50 și cele la benzină - trei lei și chiar mai mult.

Printre şoferii care au renunțat la poluarea mediului este şi jurnalistul Alex Cozer.

„Prima oară când am văzut acest proiect am rămas impresionat pentru că este o investiție foarte mare. Spre exemplu, doar în acestă locație avem 10 porturi de încărcare fast-charge. Dacă în Chișinău mai există câteva astfel de stații, atunci dacă ieșim în afara capitalei, situația este foarte proastă, de aceea astfel de investiții sunt salutabile. Aici chiar este un proiect sută la sută curat. În 30 de minute poți să încarci automobilul pentru o autonomie de aproximativ 250 de kilometri”, spune Alex Cozer.

Prima priză electrică auto a apărut din Republica Moldova în urmă cu șapte ani. Timp de trei ani au existat doar două astfel de prize. Acum sunt instalate peste 60 de staţii de încărcare a automobilelor electrice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: