image
Sursa foto: jurnal.md

„Republica Moldova - țara cea mai expusă şi cea mai vulnerabilă la propaganda rusă” // Studiu

Republica Moldova este țara cea mai expusă şi cea mai vulnerabilă din Europa Centrală și de Est la propaganda rusă. Asta arată rezultatele unui studiu realizat de Consiliul pentru Politică Externă "Ukrainian Prism" și Centrul de cercetări "Statele Eurasiatice în Tranziție". Potrivit autorilor, majoritatea televiziunilor de top din Republica Moldova retransmit programe rusești, iar o bună parte din presa on-line favorizează Kremlinul.

Studiul "Rezistența față de dezinformare în Europa Centrală și de Est" arată în ce măsură cele 14 state monitorizate sunt vulnerabile în fața propagandei ruse, evaluând situația după trei indicatori: gradul de expunere a populației la dezinformare și propagandă, acțiunile de contracarare din partea statului și vulnerabilitatea în fața unui potențial război digital. Republica Moldova a obținut cel mai slab scor la primii doi indicatori, iar la al treilea stă mai prost doar Belarusul.

De partea cealaltă, Lituania și România sunt cele mai bine asigurate din acest punct de vedere. Autorii se referă și la studii de cercetare a pieței, care arată că 2/3 din cele mai cotate posturi de televiziune din Republica Moldova retransmit programe din Federația Rusă, iar patru din primele cinci posturi nu respectă legislația privind volumul minim de 70% de programe în limba română. În același timp, patru din cele mai urmărite zece portaluri de știri promovează politici pro-Kremlin.

Despre această stare de lucruri vorbește şi directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care spune că deşi aşa-zisa lege anti-propagandă interzice retransmiterea ştirilor şi a emisiunilor cu caracter politic din Federaţia Rusă, mai multe posturi de televiziune din Republica Moldova transmit la greu informaţii elogioase despre Vladimir Putin. Iar asta pentru că ştirile posturilor mamă din Rusia sunt efectiv citite cu vocile unor jurnalişti din Moldova, fiind prezentate ca produs autohton. Nici la capitolul emisiuni de divertisment nu stăm mai bine.

În studiul privind vulnerabilitatea la propaganda rusă se mai spune că "partidul de guvernământ din Moldova a declarat în repetate rânduri că acordă prioritate luptei împotriva propagandei, dar aceste declarații mai trebuie realizate în politici clare, iar lipsa de voință politică pentru implementarea Codului Audiovizualului au dus la o piață dominată de mass-media rusă". Mai mult, autorii studiului constată că situația creată îi favorizează pe anumiți actori politici. Principalul partid de guvernământ din Republica Moldova fiind Partidul Democrat, am încercat să obţinem o reacţie de la purtătorul de cuvânt al acestei formaţiuni. Vitalie Gamurari nu ne-a răspuns, însă, la telefon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: