image
Sursa foto: bbc.com

Un stat din India s-a închis după ce două femei au intrat într-un templu // VIDEO

O persoană a fost ucisă în cadrul protestelor de miercuri din India. Școlile au fost închise, iar transportul în comun suspendat.

Vizitarea templului Sabarimala este interzisă femeilor care se află la „vârsta menstruației” - definită între 10 și 50 de ani. Însă Curtea Supremă din India a revocat această regulă în septembrie, decizie care îi nemulțumește profund pe indieni, relatează Digi24.ro.

Chiar dacă și alte femei au încercat să intre în templu de la decizia Curții, acestea au fost întoarse din drum de proteste masive. Miercuri, însă, Bindu Ammini, în vârstă de 40 de ani, și Kanaka Durga, de 39 de ani, au pătruns în lăcașul de cult la apus. Sunt primele femei din istorie care au reușit acest lucru.

Gestul lor curajos a provocat o undă de proteste violente, iar extremiștii de dreapta au cerut închiderea totală a statului. În mai multe orașe din regiune manifestanții s-au luptat cu forțele de ordine, care au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene pentru dispersarea mulțimilor.

Autoritățile au dezvăluit că cel puțin 15 oameni au fost răniți, după ce protestatarii au aruncat cu pietre în ei. Potrivit presei locale, în jur de 100 de peroane au fost arestate într-un district, după ce mulțimea furioasă a atacat o polițistă.

Mai mulți jurnaliști care relatează din zonă au fost și ei atacați, în capitala statului - Thiruvathapuram. Asta în timp ce liniile aeriene indiene au lansat avertizări publice pentru toți care care călătoresc spre Kerala.

Decizia Curții Supreme a venit în urma unei petiții potrivit căreia regula ca femeile să nu aibă voie se intre în templul Sabarimala încalcă egalitatea de gen. Partidul aflat la putere în India, Bharatiya Janata Party, este de părere să decizia Curții încalcă valorile hinduse.

În hinduism, femeile aflate la menstruație sunt considerate murdare și nu au dreptul de a participa la ritualuri religioase. Însă cele mai multe dintre temple permit accesul femeilor, atunci când acestea nu sunt la menstruație. Totuși, spun protestatarii, zeitatea pentru care a fost ridicat templul Sabarimala, Lordul Ayappa, ar fi lăsat reguli clare pentru credincioșii care îl vizitează. Potrivit mitologiei, Lordul Ayappa este burlac și a depus jurământul de celibat. Tocmai din acest motiv femeile între 10 și 50 de ani nu au voie să intre în templu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: