image
Sursa foto: infoprut.ro

Vladimir Socor: RM a ajuns „o zonă” în care cei care o controlează își fac mendrele

Guvernarea privește teritoriul Republicii Moldova nu ca pe un stat, nu ca pe o bază de instituții, nu ca pe o societate formată din cetățeni responsabili, ci pur și simplu ca pe un teritoriu care poate fi exploatat în lipsa domniei legii, o zonă – există termenul acesta în lumea interlopă rusească zonă. Declarația îi aparține cunoscutului analistul politic de la Fundaţia Jamestown Vladimir Socor.

„Republica Moldova a degradat de la nivelul de stat, a ajuns pur și simplu o zonă, în care cei care controlează zona prin mijloace de forță își fac mendrele, exploatând această zonă. Guvernarea a dus țara pe muchia prăpastiei deja de câțiva ani încoace în propriul său interes”, a declarat Socor.

„Partenerii de dezvoltare avertizează guvernarea în permanență, dar partenerii de dezvoltare au căzut în propria lor capcană. Prea multă vreme au acordat încredere acestei guvernări. Eu am spus totdeauna că gruparea din jurul dlui Plahotniuc nu este orientată spre Europa, nu este orientată spre reforme. Eu am afirmat acest lucru încă începând cu anul 2011-2012. Acest lucru s-a adeverit. Prea îndelungată vreme partenerii de dezvoltare au cauționat, au acceptat, ba chiar au și susținut această guvernare până când și-au dat seama, destul de târziu, că s-au înșelat. Se folosesc în limbajul public aceste expresii care au devenit, de fapt, niște automatisme verbale: parcursul european, derapaje de la democrație... În realitate nu avem de a face cu un parcurs european, el de mult nu mai există, nu avem de a face cu democrația, ea de mult nu mai există. E inutil să discutăm despre derapaje sau despre abaterea ori continuarea parcursului european. Acestea sunt iluzii!”, a spus analistul politic în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui Vladimir Socor „cetățenii au o șansă în alegerile din iarna care vine să schimbe direcția de dezvoltare a Republicii Moldova. Această șansă există. Din păcate, dl Plahotniuc are mijloacele nu numai politice, dar chiar mijloacele fizice, nemaivorbind de cele financiare de a influența foarte masiv rezultatul alegerilor. Interesul guvernării este de a păstra puterea cu orice preț și de a se îmbogăți prin stoarcerea resurselor acestui teritoriu și stoarcerea resurselor populației. Acesta este interesul de căpetenie al guvernării. Toate celelalte considerente sunt subordonate interesului de a menține puterea și de a stoarce resurse”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: