image
Sursa foto: North Foto

Povestea marinarului care a supraviețuit scufundării Titanicului: A scăpat cu viață și dintr-o altă tragedie maritimă

Marinarul George Beauchamp este singura persoană care a supraviețuit în două dintre cele mai mari tragedii maritime ale secolului XX: scufundarea Titanicului și a pachebotului englez RMS Lusitania. Din spusele rudelor sale, bărbatul le-a mărturisit anchetatorilor că a auzit „un vuiet ca un tunet puternic, în momentul în care Titanicul a lovit aisbergul.

George Beauchamp a mințit în privința vârstei sale pentru a obține o slujbă de fochist la bordul Titanicului. Le-a spus reprezentanților companiei maritime White Star Line, care a construit vaporul RMS Titanic, că avea 32 de ani, deși, în realitate, era cu 10 ani mai tânăr, scrie The Independent.

După ce Titanicul a lovit un aisberg și s-a scufundat în Oceanul Atlantic în 1912, bărbatul a fost chemat să dea declarații anchetatorilor britanici despre tragedia maritimă. Mărturia sa a rămas în evidențele autorităților. Beauchamp a spus că a auzit „un vuiet ca tunetul” în momentul în care nava a lovit aisbergul. Marinarul a povestit că apa îi ajunsese nivelul taliei, înainte a i se permite să plece din camera motoarelor. Bărbatul s-a dus apoi pe punte pentru a-i ajuta pe pasageri să urce la bordul bărcii de salvare numărul 13.

„M-am dus pe puntea navei și de-a lungul tribordului (…) Cu un picior pe punte și celălalt în barca pe salvare, am ajutat femeile și copiii să urce în barca de salvare. Ne-a fost greu să ne îndepărtăm cu barca de partea laterală a vaporului și să nu intre apă în ea”.

„Am dat dat la rame pentru a ne îndepărta pe cât posibil de navă în momentul în care se scufunda. Am văzut vaporul scufundându-se, mai întâi prova, puteam să văd încă etrava și apoi a naufragiat. S-a auzit un vuiet precum cel al tunetului când s-a scufundat și am auzit țipetele oamenilor aflați la bord (…) Ne-am fi putut întoarce să mai luăm alți oameni, însă barca era plină”, a mărturisit bărbatul, conform sursei citate.

Barca de salvare 13 a fost salvată de RMS Carpathia, navă de pasageri care a navigat în condiții vitrege pentru a salva 705 persoane de la bordul Titanicului. Rudele lui George Beauchamp susțin că bărbatul s-a aflat, de asemenea, la bordul navei RMS Lusitania în momentul în care s-a scufundat în timpul Primului Război Mondial.

Considerată cea mai mare navă de pasageri, RMS Lusitania a fost lovită de o torpilă lansată de un submarin german în 1915. După ce a supraviețuit unui al doilea dezastru maritim, Beauchamp ar fi spus: „m-am săturat de navele mari și mă duc să muncesc la bordul unor vapoare mai mici”. Familia sa, care este originară din orașul britanic Hull, a comemorat 75 de ani de la moartea bărbatului. Născut în Londra, Beauchamp s-a mutat în Hull, unde a lucrat timp de 10 ani la bordul pescadoarelor și a altor nave. Apoi s-a stabilit în Southampton, unde a murit în 1944, la vârsta de 72 de ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: