image
Sursa foto: Jurnal.md

Alegeri parlamentare: 16.500 de cetățeni s-au înregistrat prealabil; Ce spune șefa CEC despre petiția Diasporei

Decizia privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare va fi luată de Guvern în funcție de mai mulți factori, afirmă șefa Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, solicitată să comenteze petiția Diasporei.

Prin aceasta, moldovenii plecați în străinătate cer autorităților deschiderea a cel puțin 28 de secții de votare peste hotare.

„Oricare cetățean poate să-și aplice dreptul de a adresa o petiție. Vom vedea care este decizia Guvernului. Cetățenii au avut posibilitatea de a se înregistra prealabil, astfel contribuind la decizia de câte secții de votare să fie deschise peste hotare”, a menționat Alina Russu.

Șefa CEC a precizat însă că decizia privind numărului secțiilor de votare depinde nu doar de numărul de înregistrări prealabile.

„Înregistrarea prealabilă este un criteriu care va fi examinat împreună cu alte criterii de către Guvern când se va adopta decizia privind secțiile de hotare peste hotare. Criteriile care sunt puse la baza deciziei sunt diferite față deschiderea secțiilor de votare în țară; aici criteriul de bază este numărul de alegători. Peste hotare sunt aplicate și alte criterii. Sunt luate în considerare datele de la ultimul scrutin, adică de la prezidențiale, datele statistice ale autorităților RM, dar și cele ale ale statelor de reședință unde avem misiuni diplomatice”, a adăugat Alina Russu.

Între timp, peste 16,5 mii de cetățeni s-au înregistrat prealabil. Cei mai activi sunt cei din Italia, Marea Britanie, România, Germania, Franța. Din regiunea transnistreană au parvenit 70 de înregistrări.

Cetățenii Republicii Moldova, plecați în străinătate, cer autorităților deschiderea a cel puțin 28 de secții de votare în diasporă. În acest sens, grupul „Adoptă un vot” a inițiat o petiție online care până acum a fost semnată de 500 de oameni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: