image
Sursa foto: privesc.eu

Andrei Năstase, despre reforma justiției: Nu ne permitem reparații cosmetice; Vom insista pe numirea unui procuror european

Copreședintele blocului ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase, anunță că va insista pe ideea numirii unui expert din UE în funcția de procuror general al Republicii Moldova. „Nu ne putem permite reparații cosmetice”, a declarat vicepremierul în cadrul evenimentului de prezentare a reformei justiției.

„Am făcut un angajament ca niciodată în Republica Moldova să nu mai admitem ca un Plahotniuc să preia controlul politic asupra autorității judecătorești, asupra judecătorilor și procurorilor. Am convenit cu toții că prioritatea zero a noastră este să venim în întâmpinarea așteptărilor oamenilor care vor ca în această țară să se facă dreptate, iar dreptate se poate face doar cu o justiție liberă și corectă. O justiție care aplică legea pentru toți egal, nu pentru unii într-un fel, iar pentru alții altfel, în dependență de funcții, de statut. etc. Pentru a putea înfăptui o justiție dreaptă, am insistat și vom insista pe depolitizarea acesteia”, a declarat vicepremierul.

În opinia lui Andrei Năstase, în procesul de asanare a justiției trebuie să fie implicată tot mai mult societatea civilă și a făcut un apel către mediul de experți.

„Profit de această ocazie și fac apel către societatea civilă să se implice și să ni se alăture în procesul de reformare a justiției. Este un proces anevoios care durează. Dar numai printr-o reformă bine făcută, ne putem asigura că procesul va fi unul durabil și ireversibil. Nu ne putem permite reparații cosmetice sau altfel spus cârpeli. Trebuie să lucrăm la fundament. Am analizat și vom continua să analizăm cele mai bune practici europene cum să construim edificiul statului de drept”, a spus Năstase.

Vicepremierul și-a exprimat speranța că în curând toți cei vinovați vor fi trași la răspundere, conform Constituției și legilor.

„În cadrul discuțiilor noastre am insistat și voi insista în continuare, și voi solicita sprijinul societății civile, pe libertatea de a desemna în calitate de procuror general a unor cetățeni din spațiul european, a unor oameni integri, profesioniști”, a menționat Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: