image
Sursa foto: Facebook/Andrei Năstase

Andrei Năstase, întâlnire cu ambasadorii din România; Rezoluția PE și reacția halucinantă a guvernării, pe agenda discuției

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a avut la București o întrevedere cu ambasadorii și reprezentanții misiunilor diplomatice ale Olandei, Spaniei, Croației, Irlandei, Belgiei, Finlandei, Ciprului, acreditați în România și Republica Moldova, precum și Ambasadorul Statelor Unite ale Americii.

Printre subiectele abordate în cadrul discuțiilor cu ambasadorii se numără anularea alegerilor locale în capitală pe motiv că rezultatul lor nu a convenit puterii, un act fără precedent potrivit ODIHR/OSCE, derapajele antidemocratice ale guvernării de la Chisinau, atacurile raider însoțite de spălătoria de zeci de miliarde de dolari ale mafiei reușești, urmate de furtul miliardelor din vistieria statului, Rezoluția Parlamentului European privind necesitatea validării mandatului primarului general ales al Chișinaului, anulării sistemului mixt de vot și recuperării miliardelor furate, precum și reacția guvernării la aceasta.

„Mi-am exprimat opinia că reacțiile halucinante și manipulatorii ale guvernului și ale partidului de guvernământ, emise după adoptarea Rezoluției Parlamentului European și a deciziei Comisiei de a suspenda tranșa din ajutorul macrofinanciar pentru Moldova, denotă un comportament ce obligă UE și statele membre individual să nu mai dea cecuri în alb guvernelor de la Chișinău care se pretind pro-europene, dar prin acțiunile și politicile lor sunt mai aproape de regimurile autoritare, antipopulare și anti-occidentale din Asia Centrală”, a declarat Andrei Năstase.

Să invocă de fiecare dată carențe legislative și dai vina pentru situația dezastruasă din justiția din Moldova pe Uniunea Europeană, când e public faptul că prin acordul de funcționare al AIE, Plahotniuc a preluat controlul politic și personal asupra Procuraturii Generale, a Justiției, a Bancii Naționale, etc. este de-a dreptul sfidător și de o impertinență fără precedent, a adăugat liderul Platformei DA.

„În contextul războiului mediatic, în care binomul Plahotniuc-Dodon acuză UE și Occidentul pentru situația dramatică din Republica Moldova, ajunsă cea mai săracă țară din Europa, șituație de care ei sunt direct responsabili, am comunicat distinșilor interlocutori că este foarte important de suplimentat sprijinul pentru mass media independentă și societatea civilă autentică. Regimul hibrid care controlează 90% din media moldovenească duce lupta pentru mintea cetățeanului moldovean și este foarte important pentru societatea noastră, pentru viitorul Republicii Moldova ca presa liberă, independentă să poată supraviețui și să nu permită narativului dorit de binomul toxic Plahotniuc-Dodon să cucerească mințile oamenilor încă rămași acasă”, a mai spus Andrei Năstase.

Totodată, liderul Platformei DA a reiterat că schimbarea legii electorale inițiată de Plahotniuc are menirea de a-i aduce la putere pe socialiștii lui Dodon cu o majoritate constituțională, în vederea abandonării cursului european de modernizare a țării.

„Acum, la alegerile locale din Chișinău, s-a văzut clar că din 11 colegii uninominale, într-un singur tur, 9 ar fi câștigate de candidații socialiști fară a avea o majoritate reprezentativă. Practic, în condițiile în care Occidentul nu vrea să respecte regulile lui Plahotniuc și să dea bani necondiționat, dacă se poate încă un miliard de dolari, de care oligarhul să dispună după cum dorește și pe contul ulterior al contribuabilului moldovean, iar în schimbul acestor bani, UE și SUA să se mulțumească cu simple afirmații pro-europene, anti-rusești, cu declararea unor miniștri din est persona non grata... dar, în fond, în Moldova să consolideaze un model politic autoritar și să depopuleze și transnistrizeze țara într-un ritm și mai accelarat. În același timp, profilul Moldovei de țară cheie în rețelele internaționale ale crimei organizate se va consolida, pe la noi trecând nu doar droguri, marfă de contrabandă, prostituție, ci și substanțe interzise”, a spus Andrei Năstase.

La rândul lor, ambasadorii statelor membre UE și al SUA l-au asigurat pe Andrei Năstase „de sprijinul constant al popoarelor pe care le reprezintă pentru Republica Moldova și cetățenii săi în lupta pentru eradicarea sărăciei, corupției și a tentativelor de instaurare a dictaturii, precum și în eforturile noastre pentru consolidarea democrației, supremației legii, de edificare a statului de drept și a unei economii funcționale”.

În cadrul vizitei sale la București, Andrei Năstase a avut întrevederiși cu reprezentanții partenerilor politici ai Platformei DA și ai partenerilor de dezvoltare ai RM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: