image
Sursa foto: AFP

HAOS TOTAL în Gabon: Câțiva militari au anunțat o LOVITURĂ DE STAT și au capturat postul public de radio

Mai mulți ofițeri militari din Gabon au orchestrat o încercare de lovitură de stat, luni, capturând postul public de radio și declarându-și public nemulțumirea față de președintele Ali Bongo, relatează Reuters.

Cu toate acestea, Guvernul susține că, în interval de câteva ore de la lansarea atacului, mulți dintre puciști au fost arestați. Un purtător de cuvânt al instituției a anunțat că patru dintre cei cinci ofițeri militari au fost arestați. Ultimul dintre ei a fugit de la locul faptei și este urmărit.

Cu toate acestea, sub puterea anonimatului, o sursă din cadrul forțelor militare a contrazis versiunea oficială, avertizând că cei care se află în spatele tentativei de lovitură de stat n-au fost încă arestați.

În afara sediului în care-și desfășoară activitatea postului public de radio, soldații loiali regimului au aruncat cu gaz iritant pentru a-i dispersa pe cei aproximativ 300 de inși, care au ieșit pe stradă în încercarea de a susține lovitura de stat. Deși cea mai mare parte a orașului Libreville n-a fost afectată de ciocniri, elicopterele au survolat zona incandescentă.

În jurul orelor 05:30 (ora RM), locotenentul Kelly Ondo Obiang, care s-a descris pe sine ca fiind un ofițer în Garda Republicii, a afirmat că mesajul lansat, cu ocazia Anului Nou, de președintele Bongo, care se află în Maroc - acolo unde se recupereză în urma unui accident vascular, „a reaprins îndoielile privind puterea președintelui de a-și continua mandatul și de a-și îndeplini atribuțiile din portofoliu”.

Discursul lui Bongo a fost unul neclar, și mai mult decât atât, părea că președintele nu poate să-și miște mâna dreaptă. În plus, pare încă neclar dacă liderul din Gabon poate să meargă sau nu, scrie B1.ro.

Familia Bongo conduce statul producător de petrol de aproape jumătate de secol. Actualul președinte a ajuns la putere în anul 2009, după ce tatăl său s-a stins din viață. Acesta a fost reales în anul 2016, dar scrutinul a fost marcat de proteste violente generate de mai multe acuzații de fraudă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: