image
Sursa foto: Rfi

A şasea zi de caniculă în Europa; temperaturi extrem de ridicate, aşteptate sâmbătă la Paris

După ce a înregistrat vineri noi recorduri absolute de temperatură, Franţa se va confrunta din nou sâmbătă cu temperaturi extrem de ridicate, în special la Paris, în a şasea zi a unei canicule care afectează o mare parte a Europei Occidentale.

Acest val de căldură, de o intensitate excepţională pentru luna iunie, a provocat deja incendii şi victime în Franţa, Italia şi Spania, transmite Agerpres.ro.

Pentru prima dată de la începutul înregistrărilor meteorologice în secolul al XlX-lea, Meteo-France a înregistrat vineri 45,9 grade Celsius la Gard, unul dintre cele patru departamente din sudul Franţei pe care institutul meteorologic le-a plasat sub "cod roşu".

Acest nou record îl pulverizează pe cel de 44,1 de grade Celsius, înregistrat în august 2003, în acelaşi departament, fiind comparabil, potrivit Meteo-France, cu temperatura înregistrată într-o zi normală de august în celebra Vale a Morţii din California.

Valul de căldură este asociat şi cu izbucnirea a 60 de incendii, care au devastat peste 600 de hectare şi 12 case şi au mobilizat 750 de pompieri.

Meteo-France a ridicat sâmbătă dimineaţa codul roşu pentru cele patru departamente sudice pentru care fusese emis, însă a extins codul portocaliu de caniculă pentru 80 de departamente, faţă de 75 cu o zi înainte.

Regiunea Parisului se va confrunta sâmbătă cu cea mai caldă zi săptămânii, "cu o maximă de 36-38 de grade", a indicat agenţia, avertizând totodată asupra unei zile foarte călduroase în zona centrală a ţării.

Franţa a înregistrat şi prima victimă a acestui val de căldură, după ce unui bărbat care lucra pe un acoperiş la 35 de grade la umbră, în apropiere de Rennes (vestul ţării), i s-a făcut rău şi a decedat.

Două persoane au murit şi în Spania, unde temperaturile au depăşit adesea 40 de grade. Un tânăr de 17 ani a decedat în urma insolaţiei în Andaluzia (sud), iar un vârstnic de 93 de ani a murit joi din aceeaşi cauză în centrul Valladolid-ului (nord).

Valul de căldură este aşteptat să dureze până sâmbătă în majoritatea zonelor Spaniei, doar regiunile din nord-vest, Asturia şi Galicia, fiind cruţate de caniculă.

În Italia, mass-media au raportat vineri moartea unui lucrător în vârstă de 60 de ani, căruia i s-a făcut rău în timp ce muncea pe o schelă la Rimini. Prima victimă a acestui val de căldură, un bărbat fără adăpost de 72 de ani, a decedat joi la Milano.

Canicula va afecta Italia şi sâmbătă, fiind aşteptate în medie 35 de grade Celsius în Toscana şi Lazio şi 34 de grade în Piemont şi Lombardia

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: