image
Sursa foto: jc.md

Hânceșteanca din cinematografia franceză

La sfârșitul lui 2018, la Londra, a avut loc premiera spectacolului „I’m Woman”. Este vorba de spectacolul biografic al actriței Ana Daud în care aceasta joacă și rolul principal. Ana este originară din Hâncești, a studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, au urmat alți doi ani de studii la vestita Școala Superioară de Artă Teatrală „Boris Șciukin” din Moscova, ca mai apoi să ajungă în Franța, unde a jucat rolul lui Dalida într-un scurtmetraj, iar ulterior au urmat alte roluri importante pentru ea. De aproape un an se află la Londra, reușind într-un timp foarte scurt să se remarce în cinematografia de acolo.

Oriunde ar merge, actrița Ana Daud (29 de ani) se face remarcată din prima, grație talentului său. De curând, i-a reușit și la Londra, datorită spectacolul său biografic unde a avut și rolul principal. Însă până a ajunge acolo, basarabeanca a avut un traseu destul de fructuos.

După ce a finalizat studiile de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, a studiat timp de doi ani la Școala Superioară de Artă Teatrală „Boris Șciukin” din Moscova, ca mai apoi să ajungă în Franța din dorința de a trece castingul pentru filmul „Dalida”.

A jucat în unul din cele mai renumite seriale franceze

Chiar dacă a ajuns prea târziu deoarece actrița principală deja fusese aleasă, Ana a reușit să realizeze un scurtmetraj în rolul lui Dalida, iar de aici și până la un rol principal nu a fost decât un singur pas. Astfel, basarabeanca noastră a primit primul ei rol în unul din cele mai populare seriale franceze. Este vorba de „Engrenage”, un serial ce se difuzează în peste 70 de țări. Și au mai urmat alte rolul la fel de importante, însă cu cel din spectacolul „I’m Woman” se mândrește cel mai mult deoarece este unul biografic. Acest lucru ni l-a spus chiar ea, într-un interviu oferit pentru JURNAL de Chișinău.

„Curioasă față de experiențe noi, de a mă depăși, de a fi mai înțelegătoare cu cei din jur și cu mine însămi, de a-mi învinge propriile frici zi de zi și de a-i ajuta pe cei din jur să facă același lucru”, ni se descrie printr-o frază, frumoasa noastră basarabeancă.

Copilăria ei, una destul de dură

Este născută în or. Hâncești și se consideră o norocoasă că o are pe mama ei în viață, care este alături de sufletul ei zi de zi, crezând în ea și susținând-o moral și spiritual.

„Tata a decedat cu puțin timp în urmă, iar acum o am doar pe mama. Copilăria mea a fost… cum să vă spun ca să nu fiu foarte melodramatică… a fost destul de dură. Lipsa părinților care erau peste hotare s-a resimţi în procesul de dezvoltare a personalității. Cu toate acestea, chiar și de la distanță am avut susținerea și dragostea mamei care lupta zi de zi pentru a-mi oferi mie și fratelui mai mare un viitor strălucit. Îi sunt foarte recunoscătoare pentru că a făcut tot ce i-a stat în puteri ca să ne ofere o copilărie cât mai fericită”, își începe povestea actrița noastră.

Ana DaudAna Daud

Și pentru că tot a pomenit de copilărie, am rugat-o să se teleporteze în acea perioadă din viața ei și să ne vorbească despre momentele de care-și aduce aminte cu dor. Așa ne-a pomenit de clipele când își petrecea vacanța la bunici, alături de o droaie de verișori și prieteni împreună cu care juca fotbal zdrelindu-şi zilnic genunchii.

La 19 ani a plecat în Spania

Pentru prima dată a plecat de acasă la vârsta de 19 ani. A făcut acest pas pentru a fi alături de părinții ei care se aflau în Spania, iar de atunci și-a tot schimbat locul de trai, urmând Moscova, Paris și Londra.

„Acum, m-am oprit la Londra pentru dezvoltarea spectacolului „I’m Woman”, dar dorința mea este să trăiesc într-o țară unde e mereu cald și să am marea alături.

Ultimii patru ani am locuit la Paris. Am mers pe neașteptate după ce într-o zi mi-a intrat în suflet ideea că trebuie să joc rolul lui „Dalida” într-un biopic care se pregătea în acel moment. Eram fana lui Dalida de ceva timp și am decis să încerc, chiar dacă nimeni nu mă știa. Am bătut la uși vreo şase luni, până la urmă, am găsit un regizor francez care a crezut în mine și împreună am făcut un scurtmetraj despre Dalida. De aici a pornit restul proiectelor de film profesionale în care am fost invitată”, ne spune ea.

Despre Paris

Parisul este un oraș special pentru ea. Acolo a făcut primii pași în domeniul cinematografiei, a înțeles că „orice e posibil dacă ești destul de nebun să crezi în tine și în visul tău, oricare ar fi el”, și tot acolo a reușit „să se debaraseze de mentalitatea că emigrantul nu are aceleași posibilități ca și restul”.

Actoria, dansurile, dar și muzica îi plăceau de mic copil, iar la 19 ani, după un an de învățământ în Spania, și-a continuat studiile la Chișinău, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, vreme de trei ani. Au urmat alți doi ani de studii la Școala Superioară de Artă Teatrală „Boris Șciukin” din Moscova. „În fiecare an fac diverse cursuri și workshopuri pentru a-mi continua dezvoltarea personală și cea profesională. Sunt eternul student”, ne spune Ana pe o notă de umor.

„I’m Woman” urmează să fie jucat în cinci țări

Ana DaudAna Daud

„Dorința de a mă apuca, în sfârșit, de un monospectacol a apărut în urma experienței transformaționale „UncageX”, condusă de Vadim Țurcanu. Mă gândeam la un spectacol de acest gen de câțiva ani buni, dar nu aveam curajul. Nu credeam că merit acest pas, mă gândeam la eșec și că-s prea tânără, dar și că nu am bani destui și nici suficientă experiență. Însă, cu timpul, mi-am schimbat viziunea și am trecut la acțiune. În colaborare cu regizorul moscovit Dumitru Acriș am dezvoltat ideea spectacolului „I’m Woman” și am scris piesa în vara anului 2018, la Paris. Am decis să facem premiera în limba engleză, la Londra, deoarece aici dezvoltăm și creștem comunitatea de antreprenori de succes „UncageX”, dar și pentru a da oportunitate acestui spectacol de a fi unul internațional. Așa se face că în curând îl vom juca la Paris, Berlin, Roma, Praga și New York”, ne povestește actrița.

Spectacolul „I’m Woman” are la bază momentele-cheie din viața ei în care se pot regăsi toți cei care au sau au avut o mamă, o fiică, un iubit/ă, toți cei care se confruntă zi de zi cu frici și dorința de a reuși în viață. „Această piesă explorează relația dintre copii și părinți, bărbați și femei, subiecte tabu la care mulți se gândesc, dar nu vorbesc despre ele din frica de a nu fi acceptați ori judecați”, precizează basarabeanca noastră.

Despre cel mai frumos sentiment trăit pe scenă

Spectacolul a fost primit foarte bine de către publicul din Londra, dar și de către diaspora care se afla în sală. A muncit la el jumătate de an, iar montarea acestuia a durat trei săptămâni.

„Fiind un monospectacol, cel mai dificil a fost să nu joc, ci să fiu eu însămi, împărtășind teme delicate unui public necunoscut. Pe de altă parte, e și cel mai frumos sentiment pe care l-am trăit pe scenă – a fost momentul adevărului. Când simți că publicul nu respiră, că trăiește cu tine fiecare moment și spre sfârșit se debarasează de lanțurile trecutului odată cu tine. Am observat că, atunci când găsești curajul să-ți deschizi sufletul și să vorbești despre ceea ce ne temem ori ne este rușine, oamenii nu se mai simt atât de singuri în problemele lor și manifestă mai multă înțelegere unii față de alții”, povestește actrița originară din Hâncești.

Din echipa cu care a lucrat la spectacol fac parte: regizorul Dumitru Acriș, producătorul Vadim Țurcanu, compozitorul și violonistul Iurie Sula. „Mă simt fericită că acest spectacol a fost creat și susținut de o echipă talentată, toți originari din Republica Moldova”, precizează ea.

Pentru acest an, Ana și-a pus drept scop să atingă cât mai multe inimi cu spectacolul „I’m Woman”, atât la nivel național, cât și internațional. De asemenea, să colaboreze cu organizațiile care-i ajută pe cei care au trecut prin orice fel de abuz, dar și să ajute cât mai mulți oameni ca să-și înfrunte fricile și să-și realizeze visele prin intermediul evenimentului „UncageX”.

Ana DaudAna Daud

Noutăţile partenerilor

comentarii: