image
Sursa foto: RBK

Decretul lui Putin: Kozak - reprezentant pe relațiile economice cu RM; Rogozin, lăsat fără atribuțiile pentru Transnistria

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe vicepremierul rus Dimitri Kozak în funcția de reprezentant special pe domeniul dezvoltării relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, informează RBK.

Un decret în acest sens a fost semnat astăzi de către președintele rus. Astfel, Kozak va fi reprezentantul special al liderului de la Kremlin pe acest domeniu.

Prin același decret, Putin a anulat actul privind numirea fostului vicepremier al Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, în funcţia de reprezentant special pentru regiunea transnistreană.

Amintim că, în 2003, Dmitri Kozak, în calitate de reprezentant special al Kremlinului în Transnistria, funcția deținută până acum de Rogozin), a fost cel care a propus așa-numitul „memorandum Kozak”, un plan de federalizare a Moldovei, prezentat în calitate de soluție pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Planul elaborat de Kozak presupunea transformarea țării într-o republică federală cu un “Senat” în care moldovenii și separatiștii ar fi avut reprezentare egală.

De asemenea, trupele ruse ar fi urmat să staționeze pe teritoriul țării până în 2023. Deși inițial președintele de atunci, Vladimir Voronin, a fost de acord cu memorandumul, preconizându-se și o vizită a lui Putin la Chișinău pentru semnarea documentului, ulterior, la presiunea Occidentului și a opoziției de la Chișinău, planul a fost respins.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: