image
Sursa foto: Jurnal.md

Cum a căzut Bulgaria în fața hackerilor: 5 milioane de bulgari s-au trezit cu informațiile furate din registrul de impozite

Cinci milioane de bulgari au aflat, în weekend, că informaţiile lor personale au fost furate de hackeri din registrul de impozite al ţării, relatează CNN.

Într-o ţară cu o populaţie de doar 7 milioane, anvergura breşei informatice arată că aproape toată populaţia adultă a Bulgariei a fost afectată.

„Ar trebui ca toţi să fim furioşi. Datele noastre sunt acum disponibile oricui. Multe persoane se află acum în posesie fişierelor cu informaţiile noastre persoane şi nu doar în Bulgaria”, spune Asen Genov, blogger şi analist politic bulgar. Genov este s-a convins că informaţiile sale au fost furate după ce le-a găsit încărcate pe internet

Breşa este extraordinară, dar nu fără asemănare. Bazele de date guvernamentale sunt o mină de aur pentru hackeri pentru că ele conţin o cantitate imensă de informaţii care pot fi utile în anii ce vor veni, spun experţii.

„Fiecare dintre noi îşi poate face parolele mai lungi şi mai complicate, însă datele pe care le deţine guvernul sunt lucruri care nu se vor schimbă”, a explicat Guz Bunker, expert în securitatea informaţiei la Clearswift, o firmă care se ocupă de securitate cibernetică, scrie Digi24.

„Datele de naştere ale oamenilor nu se vor schimba niciodată şi nici domiciliile nu se vor schimba prea curând, dacă vreodată. O parte importantă a informaţiei care a fost furată este validă şi va fi validă pentru mult timp, poate 10-20 de ani”, a concluzionat Bunker.

Paradisul hackerilor

Breşele informatice erau, în trecut, apanajul hackerilor experimentaţi. Acum, devine din ce în ce mai uşor şi pentru hackerii cu mai puţină îndemânare să pună în aplicare operaţiuni de spargere a sistemelor informatice. Instrumentele care pot produce aceste breşe şi programe de tip malware sunt acum disponibile din ce în ce mai uşor pe dark web, fapt ce face posibil ca până şi hackerii amatori să fie capabili să producă prejudicii enorme.

Legea protecţiei datelor informatice care a intrat în vigoare în Uniunea Europeană anul trecut a pus o nouă greutate pe cei care colectează şi stochează date personale. Amenzile pentru cei care gestionează prost informaţie confidenţială sunt şi ele destul de mari, fapt ce va face ca guvernul Bulgariei să fie în situaţia de a se amenda pe sine pentru breşă.

Atacurile împotriva sistemelor informatice ale guvernelor încep să se înmulţească, spune Adam Levin, fondatorul CyberScout, o altă firmă de securitate cibernetică. „Ne aflăm într-un război în acest moment. Un război pe care îl vom câştiga doar dacă facem din securitatea cibernetică una dintre problemele cele mai importante de pe agenda noastră”, concluzionează acesta.

Ideea că guvernele ar trebui să înceapă să-şi îmbunătăţească securitatea cibernetică nu este, însă, una nouă. Experţii au sunat alarma în ceea ce priveşte această problemă de multă vreme.

Departamentul pentru problemele veteranilor al guvernului american s-a confruntat cu o breşă a sistemului informatic importantă în 2006, atunci când datele a 26 de milioane de veterani şi personal militar au fost furate.

„La acel moment toată lumea a fost îngrozită. Iată-ne acum, 13 ani mai târziu, la momentul în care informaţiile unei întregi ţări au fost furate”, a adăugat Bunker.

Sistemele informatice depăşite sunt, de cele mai multe ori, problema. Unele guverne au folosit serviciile companiilor private pentru a gestiona informaţia colectată.

Breşa informatică, un moment stânjenitor pentru guvernul bulgar

Un angajat în sistemul de securitate cibernetică de 20 de ani a fost arestat de poliţia bulgară, suspectat că ar fi fost autorul spargerii sistemului informatic. Calculatorul şi programul folosit pentru a ataca baza de date au fost cele care i-au convins pe procurorii de caz.

Tânărul a fost reţinut, iar poliţia a confiscat echipamentul aflat în posesia acestui, inclusiv telefoane mobile, calculatoare şi dispozitive de stocare. Dacă va fi condamnat, ar putea petrece 8 ani în închisoare.

„Este mult prea devreme pentru a ne da seama ce s-a întâmplat cu adevărat, dar din perspectivă politică tot episodul este foarte stânjenitor pentru guvern”, a declarat Desislava Krusteva, avocată.

Episodul este cu atât mai neplăcut cu cât nu este prima oara când Bulgaria cade victimă unui astfel de atac. Registrul comercial al ţării a fost şi el doborât în urmă cu doar un an de hackeri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: