image
Sursa foto: siegfriedmuresan.eu

Europarlamentar: Condițiile rămân aceleași, dar s-a schimbat abordarea autorităților RM; Foarte curând vom avea vești bune

Condițiile înaintate de Uniunea Europeană privind implementarea reformelor rămân aceleași, însă s-a schimbat abordarea din partea autorităților de la Chișinău, afirmă europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

„Condițiile de la nivel european sunt obiective, sunt permisibile, sunt cunoscute în avans, sunt aceleași, doar că modul în care acest Guvern abordează relația cu Uniunea Europeană este complet diferit de modul în care Guvernul anterior a abordat relația cu Uniunea Europeană. Vedem dinspre actualul Guvern o seriozitate în relația cu Uniunea Europeană, îndeplinirea angajamentelor; condiționalitățile sunt aceleași, numai că pentru un Guvern de nota „3”, cum era Guvernul anterior, condiționalitățile erau prea multe și nu reușea să le îndeplinească și aducea eșec după eșec în relația cu Uniunea Europeană Guvernul anterior. Pentru Guvernul actual care dorește să facă treabă, condiționalitățile care sunt aceleași vor putea fi îndeplinite ușor”, a declarat Mureșan la Europa Liberă.

Europarlamentarul a dat de înțeles că în curând vor fi deblocate toate tranșele din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

„Cred că foarte curând vom avea de anunțat și vești bune în ceea ce privește finanțarea europeană pentru Republica Moldova. Europarlamentarii Partidului Național Liberal, delegația din zece europarlamentari români din partea Partidului Național Liberal și-a asumat drept prioritate zero în relația cu Uniunea Europeană deblocarea imediată a ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova și sper ca toate cele trei tranșe, toată această sută de milioane să ajungă în următoarele luni la Chișinău”, a mai spus Siegfried Mureșan.

În ceea ce privește ajutorul financiar pe care Republica Moldova îl va primi în următorii șapte ani, europarlamentarul consideră că 50 la sută din acesta va trebui folosit pentru sectorul energetic.

„Acum se decid fondurile pentru următorii șapte ani și de aceea vreau ca Republica Moldova să primească mai multe fonduri europene în următorii șapte ani decât a primit în acești șapte ani. Și în acești șapte ani a primit o sumă frumușică – 740 de milioane de euro, dar mai ales vreau ca aceste fonduri să vină în domenii unde banii sunt bine folosiți și unde rămâne ceva pasibil pentru cetățenii Republicii Moldova pentru următoarele decenii. Și de aceea am spus așa: 50 la sută din fondurile europene care vor veni în Republica Moldova să fie folosite pentru interconectarea energetică, pentru infrastructura energetică și de transport, adică pentru a conecta o dată pentru totdeauna Republica Moldova de Uniunea Europeană”, a menționat Mureșan.

„Dacă vom face ceea ce spun eu și vom interconecta gazul, electricitatea, înseamnă că scade dependența de gazul rusesc. În momentul de față, Republica Moldova primește în fiecare an de la Federația Rusă o factură consistentă la gaz, cu un preț pe metru cub mai mare decât ceea ce plătește Germania. Conectând Republica Moldova de infrastructura europeană, de infrastructura românească, întărim Republica Moldova din punct de vedere geopolitic, îi asigurăm stabilitatea, autonomia, Republica Moldova să-și poată decide propriul viitor. Și vom reuși să și garantăm un preț mai mic la gaz și la electricitate și asta înseamnă mai mulți bani la bugetul de stat care pot fi folosiți pentru alte investiții, pentru creșteri de salarii, pentru creșteri de pensii. Cu cât Moldova plătește mai puțin pentru factura la energie, cu atât rămân mai mulți bani în țară pentru a fi folosiți pentru oameni”, a conchis europarlamentarul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: