image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Clasamentul mondial al fericirii: Finlanda, din nou cea mai fericită țară din lume; Ce loc ocupă Moldova

Republica Moldova ocupă locul 71, din 143 de țări, în clasamentul World Happiness Report 2024 - Raportul Mondial al Fericirii, care marchează Ziua Internaţională a Fericirii a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 martie.

Țara noastră a coborât cu opt poziții în comparație cu anul trecut. Potrivit raportului, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, pentru al șaptelea an consecutiv.

toptop

Raportul se bazează pe datele unui sondaj global efectuat în peste 140 de ţări. Ţările sunt clasate în funcţie de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieţii lor în cei trei ani precedenţi, în acest caz, între 2021 şi 2023. Raportul analizează şase variabile-cheie pentru a explica evaluările vieţii: PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranţa de viaţă sănătoasă, libertatea, generozitatea şi percepţia corupţiei.

Vecinii nordici ai Finlandei au obţinut, de asemenea, scoruri ridicate în mod fiabil, cu Danemarca (nr. 2), Islanda (nr. 3), Suedia (nr. 4) și Norvegia (nr. 7).

Având în vedere războiul cu Hamas, Israelul ar putea fi o surpriză pe locul 5, deşi ţara se află în top 10 din 2022. Autorii raportului subliniază faptul că clasamentul se bazează pe o medie de trei ani, care deseori atenuează efectul "evenimentelor cataclismice care au loc în timpul unui anumit an".

Ţările de Jos (nr. 6), Luxemburg (nr. 8), Elveţia (nr. 9) şi Australia (nr. 10) completează topul 10.

Dintre vecinii noștri, România se află pe locul 32, iar Ucraina - pe locul 105. Rusia se află pe locul 72.

Afganistanul rămâne cea mai slab clasată ţară din lume în ceea ce priveşte fericirea. Liban, Lesotho, Sierra Leone şi Congo se află, de asemenea, pe ultimele locuri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: