image
Sursa foto: Jurnal.md

PD acuză ACUM de agitație electorală; Maia Sandu: Asta în contextul în care PSRM și PD merg prin sate cu saci de cartofi

Partidul Democrat a emis un comunicat de presă în care acuză Platforma DA și PAS că fac agitație electorală, înainte de termen, în favoarea viitoului bloc ACUM. Mai exact, partidul de guvernare e nemulțumit că opoziția distribuie prospecte, calendare și chiar de faptul că a fost creată pagina web Acum.md.

De cealaltă parte, președinta PAS Maia Sandu respinge acuzațiile și afirmă că toate acțiunile organizate sunt în limita legii.

„E un nihilism juridic obraznic din partea PD. Nici legislația națională, nici barem cea internațională nu interzice promovarea propriei imagini în afara campaniei electorale. Într-o democrație e firesc să ai site-uri proprii și să tipărești materiale de informare a populației”, a declarat Maia Sandu.

Cei de la PD critică Platforma DA și PAS că promovează viitorul bloc ACUM.

„Până în prezent, CEC nu a înregistrat vreun bloc electoral. Cu toate acestea, remarcăm faptul că deja de câteva luni se desfășoară agitație electorală în favoarea unui așa-zis bloc electoral, intitulat „Acum”. Agitația electorală este făcută de către reprezentanți ai PAS, precum și de cei ai Platformei Demnitate și Adevăr, dar în numele acestui bloc inexistent din punct de vedere legal. Nu este clar cine achită toate aceste cheltuieli de campanie, pentru că nici PAS și nici Platforma DA nu pot achita materiale și cheltuieli pentru acțiuni de promovare a așa-zisului bloc ACUM. Cu toate acestea, acțiunile lor publice sunt de promovare a blocului electoral și nu a partidelor legal constituite”, se spune în comunicat.

Conceptul de „agitație electorală” este definit explicit în cadrul legislației electorale și nicio acțiune menționată de PD, întreprinsă de membrii și simpatizanții PAS și DA, nu se circumscrie nici pe departe acestei noțiuni, a explicat în replică Maia Sandu.

„Observăm că din cele cinci exemple oferite de PD, doar unul singur se referă la PSRM și, surpriză, niciunul la PD, nemaivorbind de alte partide, inclusiv conduse de pușcăriabili. Asta în contextul în care, atât PSRM, cât și PD merg prin sate cu saci de cartofi, mituind alegătorii și oferind pomeni electorale, lucru expres interzis în lege. Plahotniuc, hoțul principal din Republica Moldova, este atât de speriat, încât se face de râs”, a declarat președinta PAS.

PD mai anunță că „a fost creat un grup de lucru format din juriști și experți în materie electorală, care va monitoriza modul în care se desfășoară procesul pre-electoral și electoral, va analiza fiecare încălcare a legii și o va prezenta instituțiilor abilitate, dar și partenerilor externi interesați de alegerile care urmează să aibă loc în Republica Moldova”.

„Încercarea PD-ului de a echivala agitația electorală cu o simplă informare a populației urmărește împiedicarea de facto a opoziției de a comunica cu cetățenii acestei țări. În condițiile în care PD-ul deține monopolul asupra televiziunilor și mass-mediei din Republica Moldova, acestea zilnic manipulând opinia publică prin minciuni de sorginte propagandistică, încercarea de a interzice tipărirea și distribuirea unor materiale de informare reprezintă anihilarea luptei politice ca atare. Sau în Republica Moldova să vorbești cu cetățenii devine deja interdicție? Dacă ar putea, Plahotniuc ne-ar interzice în genere să deschidem gura”, a adăugat Maia Sandu.

Referitor la deplasările peste hotare ale liderilor partidelor care au anunțat despre crearea viitorului Bloc ACUM, toate acestea sunt perfect legale și transparente, a precizat liderul PAS.

„Cu această ocazie, informăm opinia publică că săptămâna viitoare liderii PAS și Platformei DA se vor afla la Strasbourg, la ultima ședință plenară a Parlamentului European și vor informa europarlamentarii despre derapajele pe care continuă să le comită regimul dictatorial de la Chișinău”, a anunțat Maia Sandu.

Mai mult, președinta PAS consideră, că prin acest comunicat, instituțiilor statului li se sugerează de facto să acționeze în sensul luării unor măsuri punitive împotriva oponenților politici ai PD-ului

„Hoțul simte că-i arde căciula. Frica animalică a PD-ului de a pierde puterea în urma alegerilor parlamentare și instrumentele polițienești, anticetățenești și ridicole utilizate împotriva opoziției scot în vileag natura totalitară a acestui regim. Din comunicatul lor de presă, reiese că singura crimă în acest stat este sa le fii concurent electoral”, a mai spus Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: