image
Sursa foto: presidency.ro

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au sosit împreună la Chișinău

Președintele Parlamentului European și Președintele României au sosit împreună la Chișinău.

Cei doi demnitari de rang înalt, Roberta Metsola și Klaus Iohannis, se vor alătura altor 45 de oficiali pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.

Parlamentul European s-a angajat să susțină Republica Moldova în parcursul său european. Anul acesta, Parlamentul European a adoptat Rezoluția nr.223/2595 din 19 aprilie 2023 prin care a solicitat Comisiei și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la UE până la sfârșitul acestui an, urmare a îndeplinirii celor nouă condiționalități.

Aflată la Chișinău, în cadrul Marii Adunări Naționale „Moldova Europeană” din 21 mai 2023, Roberta Metsola a declarat: „Europa este Moldova, Moldova este Europa”, reiterând poziția fermă în sprijinul Republicii Moldova.

Un alt partener necondiționat al Republicii Moldova este România, care oferă sprijin concret în aspirațiile de aderare la UE, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale. Mai mult, România a inițiat, alături de Franța și Germania, înființarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova care generează asistență politică, financiară și materială, precum și expertiză pentru procesul de reformă democratică.

România a intervenit, de fiecare dată, cu asistență în gestionarea situațiilor de criză, cu care s-a confruntat și se confruntă Republica Moldova.

Pe parcursul anilor, România a investit în viitorul Republicii Moldova, contribuind la dezvoltarea domeniilor educației și culturii. Totodată, acordă asistență în consolidarea capacităților de apărare și securitate națională. România a susținut operaționalizarea Hub-ului de Securitate al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova pentru asigurarea climatului de securitate pe centura de securitate estică a Europei.

Președintele României Klaus Iohannis a declarat în repetate rânduri că România a fost și va rămâne un promotor vocal al răspunsului european ferm de sprijin al rezilienței și al securității Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: