image
Sursa foto: Profimedia

Şeful diplomaţiei UE cere „o pauză a ostilităţilor” în războiul dintre Israel și Hamas

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a cerut sâmbătă „o pauză a ostilităţilor" în războiul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, pentru a permite transportul ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza, care este supusă celor mai puternice bombardamente israeliene de la începutul conflictului, relatează agenţiile France Presse, citată de Agerpres.

„Gaza este total privată de electricitate, alimente şi apă şi este complet izolată, în timp ce bombardamentele intense continuă", a scris Borrell pe reţelele de socializare.

„Mult prea mulţi civili, mai ales copii, au fost ucişi. Este ceva contrar dreptului internaţional", a deplâns el. „O pauză a ostilităţilor este necesară urgent pentru a permite accesul umanitar", a indicat Borrell.

În acest timp, Egiptul, singura ţară care în afară de Israel are graniţă cu Fâşia Gaza, a acuzat Israelul că pune „obstacole" în calea furnizării ajutorului umanitar. „Este regretabil că procesul de transport al ajutorului către Fâşia Gaza se confruntă cu probleme logistice majore impuse de statul Israel", semnalează Ministerul de Externe de la Cairo.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza, afirmă că au fost ucise în aceste bombardamente până în prezent 7.703 persoane, majoritatea civili. Aceste cifre însă nu pot fi verificate în situația de război. Cele mai puternice bombardamente israeliene au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, lăsând în urmă zone întregi devastate, cu clădiri prăbuşite şi şosele distruse de cratere.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres s-a declarat sâmbătă surprins de intensificarea bombardamentelor israeliene în Fâşia Gaza şi a repetat apelul său pentru o încetare imediată a focului care să permită furnizarea ajutoarelor umanitare.

„În ultimele zile am fost încurajat de ceea ce părea a fi un consens în creştere în rândul comunităţii internaţionale (...) pentru nevoia cel puţin a unei pauze umanitare în lupte", afirmă Guterres într-o declaraţie.

„În mod regretabil însă, în locul unei pauze, am fost surprins de o escaladare fără precedent a bombardamentelor şi de efectelor lor devastatoare, care subminează obiectivele umanitare", a deplâns secretarul general al ONU

Noutăţile partenerilor

comentarii: