image
Sursa foto: jurnalulph.ro

Un val de caniculă a pus stăpânire pe Australia; Fenomenul periculos care poate apărea

Un val de caniculă a pus stăpânire, zilele acestea, pe Australia, unde este de așteptat ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius, urcând până la 49 de grade în vestul țării.

Azi dimineața, biroul de meteorologie din Australia a prevăzut o maximă de 49 de grade Celsius pentru Marble Bar și Pannawonica, în regiunea Pilbara, din vestul Australiei, cu doar 2 grade mai puțin decât maxima absolută înregistrată vreodată în Australia, de 50,7 grade Celsius, în 1960.

Temperaturile sunt mai mari cu 14 grade decât media acestei perioade. Au fost emise mai multe alerte de incendii de vegetație severe și extreme pentru sudul Australiei, Victoria și vestul Australiei.

Autoritățile australiene au avertizat că sunt întrunite condițiile formării fenomenului El Nino, caracterizat prin încălzirea apelor tropicale din Oceanul Pacific, scrie presa română.

Ianuarie este cea mai caldă lună din Australia, de obicei, așa că oamenii se tem că începutul lui 2019 ar putea aduce vreme și mai severă. În ianuarie 2018, în Sydney s-au înregistrat maxime de 47,3 grade Celsius, cu doar jumătate de grad mai puțin decât maxima istorică înregistrată în 1939, de 47,8 grade.

Temperaturile extreme afectează și fauna, iar mii de vulpi zburătoare mor anual din cauza deshidratării. De asemenea, este afectată și calitatea aerului, motiv pentru care autoritățile avertizează persoanele care suferă de astm sau alte boli respiratorii să își ia măsuri de precauție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: