image
Sursa foto: Jurnal.md

Organizațiile de media condamnă restricționarea repetată a accesului Jurnal TV în Primăria Orhei

Organizațiile de media condamnă abuzurile din partea unor persoane afiliate primarului de la Orhei Ilan Șor, care au interzis echipei de filmare a Jurnal TV să participe la ședința din 21 ianuarie a Consiliului Municipal, eveniment de interes public, ce se desfășura în sediul acestei instituții.

Dintr-un material video difuzat de Jurnal TV ieri, se vede cum responsabili din cadrul Primăriei Orhei interzic echipei de filmare să intre în sala de ședințe a Consiliului municipal, pe motiv că nu au primit o astfel de „indicație”.

Iar la întrebarea jurnaliștilor despre cauzele acestei restricționări, reprezentanta Serviciului de presă al Partidului Șor, Tatiana Cociu, nu a dat un răspuns explicit.

„Calificăm acest caz drept abuz grav din partea autorităților de la Orhei. Îngrădirea accesului jurnaliștilor la evenimentele publice încalcă atât legislația media, cât și normele care reglementează activitatea administrației publice locale, întrucât ședințele Consiliului Municipal sunt publice și la ele poate avea acces orice cetățean”, au menționat într-un comunicat Organizațiile de media.

Conform legislației mass-media, jurnaliștii au dreptul să participe la evenimente publice, să filmeze, să fotografieze, să obțină și să difuzeze informații.

Împiedicarea intenționată a activității mass-media este pasibilă de răspundere penală, în conformitate cu articolul 180 prim al Codului Penal.

Organizațiile de media cer Ministerului de Interne și Procuraturii Generale să investigheze acest caz și să aplice legea față de persoanele responsabile de încălcarea drepturilor legitime ale jurnalistului.

„Atragem atenția organelor de drept că lipsa de reacție promptă din partea lor față de astfel de abuzuri poate conduce la multiplicarea cazurilor de încălcare a legii, în special, în cadrul apropiatei campanii electorale”, au conchis ONG-urile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: