image
Sursa foto: businessnews.com

Emiratele Arabe Unite au devenit un centru comercial-cheie pentru aurul rusesc

Emiratele Arabe Unite au devenit un centru comercial-cheie pentru aurul rusesc, pe fondul sancțiunilor care au redus rutele de export tradiționale ale Rusiei. China și Turcia sunt și ele mari importatoare.

Registrele vamale rusești, care conțin detalii despre aproape o mie de transporturi de aur care au avut loc anul trecut, de la începutul războiului din Ucraina, arată că Emiratele Arabe Unite (EAU) au importat 75,7 tone de aur rusesc în valoare de 4,3 miliarde de dolari – în creștere de la doar 1,3 tone în cursul anului 2021.dr

China și Turcia au fost următoarele mari destinații, importând aproximativ 20 de tone fiecare între 24 februarie 2022 și 3 martie 2023. Împreună cu EAU, în cele trei țări au ajuns 99,8% din exporturile de aur rusesc din datele vamale pentru această perioadă, scrie Biziday.

În zilele de după declanșarea conflictului din Ucraina, multe bănci multinaționale, furnizori de logistică și rafinării de metale prețioase au încetat să mai manipuleze aurul rusesc, care de obicei era expediat la Londra, un centru de tranzacționare și depozitare a aurului. Asociaţia pieţei lingourilor din Londra a interzis lingourile rusești produse începând cu 7 martie 2022, iar până la sfârșitul lunii august, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Elveția, Statele Unite, Canada și Japonia au interzis toate importurile de aur rusesc.

Louis Marechal, expert în aprovizionarea cu aur la OCDE, a declarat că există riscul ca aurul rusesc să fie topit și refăcut și apoi să ajungă din nou pe piețele americane și europene, cu originea mascată. “Emiratele Arabe Unite vor continua să facă comerț deschis și onest, cu partenerii săi internaționali, în conformitate cu toate normele internaționale în vigoare, așa cum au fost stabilite de ONU”, susține Comitetul pentru lingouri de aur al EAU.

În acest context, în încercarea de a izola și mai mult Rusia, Washingtonul a avertizat mai multe țări, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Turcia, că ar putea pierde accesul la piețele G7, dacă fac afaceri cu entități aflate sub efectul sancțiunilor americane. Datele nu sugerează că a existat vreo încălcare a sancțiunilor americane de către aceste țări, însă registrele vamale analizate de Reuters nu conțin date de export despre alte alte 200 de tone de aur despre care există informații că au fost produse de Rusia.

Emiratele Arabe Unite au de mult timp o industrie înfloritoare a aurului. Datele comerciale arată că au importat aproximativ 750 de tone de aur pur pe an, în medie, între 2016 și 2021 – ceea ce înseamnă că transporturile din înregistrările rusești ar reprezenta, oficial, doar aproximativ 10% din importurile sale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: