image
Sursa foto: AP

Ex-ambasador al RM în SUA: Procedura Departamentului de Stat împotriva lui Plahotniuc se aplică inclusiv teroriștilor

Procedura de denunțare publică, aplicată de către Departamentul de Stat al SUA împotriva lui Vladimir Plahotniuc, a vizat anterior inclusiv generali din Burma, care au fost denunțați public pentru acte de atrocitate în țara lor, precum și persoane care activează în cadrul unor rețele de terorism.

Precizările au fost făcute de fostul ambasador al RM în Statele Unite, deputatul Igor Munteanu, vicepreședinte al Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Efectele acestei politici sunt de asemenea corespunzătoare gravității faptelor comise de către acești indivizi și unitatea care se ocupă din cadrul Departamentului de Stat este o unitate foarte importantă și aplică sancțiunile destul de abil și strategic. Efectele sunt anularea sau refuzul de a oferi vize de intrare pe teritoriul Statelor Unite, dar această măsură poate fi compensată sau completată de acțiuni legate de obținerea controlului asupra proprietăților pe care le dețin în Statele Unite sau în alte țări și foarte multe alte consecințe, care pot să urmeze dacă Departamentul de Stat le-a autorizat”, a declarat Igor Munteanu la Europa Liberă.

Potrivit fostului ambasador, interdicția îl vizează pe Plahotniuc indiferent cu ce identitate se prezintă. „Acolo pur și simplu nu este niciun fel de new name sau niciun alt nume n-o poate salva pe o persoană care este denunțată public de către Departamentul de Stat”, a menționat Munteanu.

El a adăugat că sancțiunile SUA împotriva lui Plahotiuc ar putea fi extinse cu sechestrarea averilor care s-au făcut pe baza furtului din averile publice, din proprietatea publică sau încasarea unor profituri din spălare de bani.

„Aceste lucruri pot fi accelerate dacă ar exista un demers corespunzător din partea Procuraturii Anticorupție și altor tipuri de procuratură, care trebuie să-și ia în serios funcțiile și să nu se lipească din nou de un profitor politic, care ar dori, într-un fel, să preia jocul pe care îl juca Plahotniuc. Asta este marea preocupare a clasei politice și a societății civile din Republica Moldova, care ar dori să vadă din folosirea acestui precedent nou pentru Republica Moldova drept un stimulator de proces democratic în Republica Moldova”, a continuat Munteanu.

Deputatul Platformei DA a adăugat că și alte personaje din anturajul lui Plahotniuc sunt în vizorul Statelor Unite,

„Eu știu, cel puțin, alte trei persoane care au fost de asemenea menționate într-un dosar complex, evidențele cărora au fost discutate la Washington chiar în perioada de glorie a lui Plahotniuc, pentru că nu se mai putea, pentru că instituțiile statului nu funcționau. Și atunci, mulți avocați au colaborat ca evidențele să fie aduse în atenția Statelor Unite și pentru ca să se ia măsurile necesare pentru a începe un proces de curățare a societății și statului Republica Moldova. Cu siguranță există și alte cazuri implicate inclusiv în încălcarea drepturilor omului, inclusiv în „laundromat” și în alte tipuri de acțiuni împotriva ordinii de drept”, a adăugat Igor Munteanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: