image
Sursa foto: IGSU

(VIDEO) Curajoși și mereu la datorie: Zeci de salvatori au fost premiați

Zeci de salvatori au fost premiați astăzi pentru curaj și devotament. Evenimentul a avut loc în cadrul „Galei bărbăției”, desfășurat la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. „Avem o profesie în care salvăm vieți, dar ne punem pe noi în pericol”, spun pompierii.

Titlul „Salvatorul anului 2023” l-a primit Tudor Dumitru, care face acest lucru de 12 ani încoace. Într-un caz, el și-a pus viața în pericol, dar a salvat trei copii.

„Am încălcat tehnica securității, am intrat în interior. Respectiv am forțat ușa și am intrat în apartamentul inundat cu fum. Am reușit să salvăm trei copii minori, dintre care doi gemeni de o săptămână”, a povestit șeful Centrului de dirijare și intervenție operativă Nord, Tudor Dumitru.

Titlul „Cel mai performant angajat cu tânăra generație” i-a revenit Elenei Tanas, iar Vlad Pleșca s-a ales cu titlu „Cel mai performant salvator 2023”.

„A fost un grup de copii care a consumat un lichid pe care l-au găsit sub un pod, zis așa alături de oraș. Au avut o intoxicație foarte severă și copii au fost transportați practic inconștienți”, a spus Elena Tanas, maior.

„A fost pe strada Vasile Lupu la o macara, unde o persoană a avut un insult la o înălțime de 50 de metri. Nu avem acces nicidecum. Persoana era foarte grea și trebuia să acționăm foarte și foarte repede”, a povestit Vlad Pleșca sergent-major, IGSU.

Munca salvatorilor este una dificilă, dar curajul și devotamentul lor s-a remarcat prin cele 2200 de vieți salvate, anul trecut, și cele 600 - anul acesta, afirmă reprezentanții Guvernului.

„Zi de zi salvați vieți omenești. Peste 2200 de vieți anul trecut, mai multe de 600 anul acesta. Este într-adevăr o profesie nobilă cu care trebuie să vă mândriți”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

„Aveți motive să celebrați curajul, dar mai ales toate viețile salvate de activitatea dumneavoastră”, a menționat premierul Dorin Recean.

„Un adevărat serviciu neîntrerupt 24 din 24 în slujba cetățeanului, fără niciun fel de discriminare în toate localitățile din Republica Moldova”, a spus șeful IGSU, Alexandru Oprea.

În cadrul evenimentului au fost menționați cei mai buni pompieri, salvatori, scafandri, paramedici, chinologi conducători de intervenţie, comunicatori şi formatori în domeniu. Peste 2000 de pompieri și salvatori activează la Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: