image
Sursa foto: elpais.com

Aeroportul din Barcelona, blocat de protestatari: Zeci de răniți, peste 100 de zboruri anulate

Mii de separatiști catalani furioși au ieșit luni pe străzi și au încercat să blocheze aeroportul din Barcelona, după condamnarea a nouă dintre liderii lor la pedepse cu până la 13 ani închisoare petru rolul în tentativa de declarare a independenței Cataloniei, din 2017. Ei au fost găsiți vinovați pentru răzvrătire, după ce în septembrie 2017 au organizat ilegal un referendum pentru independență.

Cel puțin 78 de persoane au fost rănite luni în urma violențelor izbucnite pe străzile din Barcelona, potrivit unui bilanț al cotidianului El País.

Forțele de ordine au folosit bastoane în încercarea de a dispersa oamenii care s-au adunat la aeroportul din Barcelona. Protestatarii s-au strâns în apropierea ieșirii de la metrou, în incinta terminalului principal al aeroportului din Barcelona. Un număr tot mai mare de protestatari veneau către aeroport, astfel că poliția lua în calcul suspendarea circulației metroului.

Aeroportul El Prat este cel mai mare aeroport al Spaniei după numărul de pasageri și unul dintre cele mai mari din Europa.

Manifestanții separatiști au încercat să rupă cordonul poliției și să blocheze activitatea pe aeroport. Ei au atacat forțele de ordine, care au răspuns cu bastoanele de cauciuc. Mai mulți protestatari au fost reținuți.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut un rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunțat luni că nouă lideri separatiști catalani au primit sentințe cuprinse între 9 și 13 ani de închisoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: