image
Sursa foto: AP

Pericol după explozia nucleară din Rusia: S-au descoperit noi radiații extrem de periculoase

La aproape trei săptămâni de la explozia nucleară din Rusia, apar noi informații și descoperiri care atestă faptul că pericolul radioactiv încă nu a dispărut. Astăzi, autoritățile din Rusia au mai făcut un anunț important.

Agenţia de meteorologie din Rusia a anunţat că a detectat izotopi radioactivi în mostrele colectate din regiunea Arhanghelsk unde, la începutul lunii august, s-a produs un accident în cursul testării unei rachete, scrie agenţia de ştiri Interfax. Meteorologii ruşi au detectat izotopi de stronţiu, bariu şi lantan.

Agenţia de meteorologie a explicat că un nor radioactive de gaze inerte s-a format în urma dezintegrării izotopilor şi a cauzat creşterea bruscă şi de scurtă durată a nivelului de radiaţii înregistrată în zona oraşului Severodvinsk după accident.

Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au fost ucişi într-o explozie, care s-a produs în timpul testării unui motor de rachetă în Marea Albă, în Extremul Nord al Rusiei.

Explozia a provocat de asemenea o creştere scurtă a nivelului de radioactivitate într-un oraş din apropiere (Severodvinsk), ceea ce i-a determinat pe locuitori să se îngrămădească la farmacii după pastile de iod, utilizat pentru a reduce efectele expunerii la radiaţii, scrie capital.ro.

Autorităţile ruse nu au dat nicio explicaţie oficială de ce explozia a declanşat creşterea radiaţiilor.

Experţi în domeniul nuclear din SUA au declarat că ei suspectează că Rusia a testat o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, cu care preşedintele Vladimir Putin se lăuda anul trecut.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: