image
Sursa foto: jurnal.md

În timp ce medicii şi profesorii au venituri la limita existenței, Guvernul alocă 100 de mil. de lei pentru Arena Chişinău

În an electoral - cheltuieli electorale. Guvernul a adus în Parlament proiectul de modificare a legii bugetului de stat, care prevede majorarea cheltuielilor pentru acest an cu un miliard 312 milioane de lei. Asta va duce la sporirea deficitului bugetar cu 348 de milioane de lei, iar peste 100 de milioane din această sumă sunt prevăzute pentru proiectul "Arena Chişinău", promovat de Partidului Democrat. Se întâmplă în timp ce mulţi medici şi profesori continuă să primească lefuri derizorii.

Venit în faţa Comisiei parlamentare Economie, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a anunţat că în urma revizuirii legii bugetului de stat, deficitul bugetar va urca la cinci miliarde 62 de milioane de lei. Acest lucru se va întâmpla în urma creşterii cheltuielilor, dar şi a reducerii finanţării externe.

Astfel, veniturile din granturi se diminuează cu 903 milioane de lei, iar împrumuturile externe se reduc cu un miliard 768 de milioane de lei.

Totuşi, chiar şi aceste cifre sunt optimiste, deoarece Guvernul mizează să obţină în acest an două din cele trei tranşe ale asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Asta în situaţia în care autorităţile spun de mai bine de jumătate de an că banii iată-iată vin.

Ministrul Finanţelor spune că banii europeni nu vin din cauza opoziţiei, dar uită să precizeze că guvernarea este cea care a introdus sistemul electoral mixt în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a avertismentelor Parlamentului European de a nu face acest lucru.

Totodată, la şedinţa comisiei parlamentare, unii deputaţi din opoziţie şi-au exprimat suspiciunea că majorarea cheltuielilor pentru așa-numitele „activităţi culturale şi concertistice” ar fi, de fapt, pentru evenimente electorale.

În replică, șeful Ministerului Finanţelor a spus că este vorba despre o confuzie în privința termenilor utilizaţi în proiectul de lege şi că cele peste trei milioane de lei ar fi prevăzute pentru susţinerea unor instituţii culturale.

Nici proiectul „Arena Chișinău”, inițiat de PD, n-a rămas fără atenţie.

Deputatul Grigore Cobzac a mai notat că şi alte proprietăţi de stat, precum pensiunea Holercani, vor beneficia de cheltuieli suplimentare pentru reparaţii. În cazul celei menționate, este vorba despre sporirea cheltuielilor cu aproape 12 milioane de lei.

După ce deputatul Grigore Cobzac l-a acuzat pe ministrul Octavian Armaşu că jonglează cu termenii şi că cele peste 100 de milioane de lei alocate pentru „Arena Chişinău” sunt luate oricum din contul deficitului bugetar în detrimentul altor cheltuieli sociale, oficialul s-a văzut nevoit să recunoască şi să confirme că banii sunt alocaţi din bugetul de stat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: