image
Sursa foto: ap

Alegeri legislative în Slovenia: Formaţiunea antiimigraţie Partidul Democratic Sloven, pe primul loc

Formaţiunea antiimigraţie Partidul Democratic Sloven (SDS, centru-dreapta) s-a clasat pe primul loc după scrutinul legislativ anticipat din Slovenia, obţinând 25% din voturi, au anunţat autorităţile electorale de la Ljubljana, după numărarea a 99% din sufragii, informează agenţia de ştiri Reuters.

Cele mai multe partide au anunţat dinainte de alegeri că probabil nu vor accepta să intre într-o coaliţie guvernamentală cu SDS.

Partidul antisistem Lista Marjana Šarca (LMŠ, centru-stânga), care a participat pentru prima dată la alegerile legislative, s-a clasat pe locul al doilea, cu 12,6%.

Social Democraţii au obţinut puţin 10%, iar Partidul de Centru Modern, formaţiunea condusă de actualul premier sloven Miro Cerar, se află la mică distanţă, pe al patrulea loc.

Fostul premier Janez Jansa, liderul SDS, a recunoscut că negocierile post-electorale vor fi dificile.

Jansa, un aliat al premierului ungar Viktor Orban, a fost în două rânduri prim-ministru al Sloveniei, iar în anul 2014 a fost închis câteva luni după ce a fost găsit vinovat într-un caz de corupţie, însă a fost eliberat după ce Curtea Constituţională a cerut o rejudecare a cazului, însă acest lucru nu s-a întâmplat din cauza expirării termenului de prescripţie, scrie mediafax.ro.

Alegerile anticipate au fost convocate după ce premierul sloven Miro Cerar a demisionat în luna martie după ce Curtea Supremă de la Ljubljana a invalidat rezultatul unui referendum privind un proiect feroviar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: