image
Sursa foto: atozmarkets.com

Miza Brexit-ului pentru RM: De ce ar trebui să urmărim cu atenție procesul de ieșire al Marii Britanii din UE // EXPERT

Situația incertă privind ieșirea Marii Britanii din UE lasă multe semne de întrebare cu privire la consecințele Brexit-ului pentru Republica Moldova. Cert este că schimbările de ordin politic, instituțional și juridic, survenite ca urmare a Brexit-ului, vor condiționa intrarea în vigoare a unui nou cadru de cooperare politică și economică dintre Republica Moldova și Marea Britanie.

Sunt concluziile expertului asociat al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea.

Într-un articol de opinie, Mihai Mogâldea spune că schimburile comerciale dintre Marea Britanie și Republica Moldova pot cunoaște, pe termen mediu și lung, atât o dinamică progresivă, cât și regresivă, în funcție de adaptabilitatea antreprenorilor moldoveni la condițiile impuse de Londra.

La capitolul emigrației către Regatul Unit, expertul afirmă că cetățenii moldoveni vor trebui să se informeze și să cunoască în detaliu ce presupune noul regim de reședință în Marea Britanie pentru perioada post-2020.

„Pe acest segment, este necesară intervenția autorităților moldovenești și britanice, pentru a asigura suportul informațional și tehnic acestui grup de persoane”, a menționat Mihai Mogâldea.

Relațiile comerciale dintre Chișinău și Londra

Sfera cea mai importantă, asupra căreia se vor răsfrânge consecințele Brexit-ului, vizează relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Unit. În prezent, Uniunea Europeană reprezintă principala piață de export pentru mărfurile și produsele din Republica Moldova. În anul 2018, rata exporturilor spre UE a ajuns la 68,8%, iar aproximativ 4,2% dintre acestea au fost direcționate către piața Marii Britanii.

Este de menționat că schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Marea Britanie au scăzut cu peste 42% după referendumul din iunie 2016. Dacă în 2017 acestea au totalizat 136 149 mii dolari SUA, în 2018 valoarea acestora a sumat doar 78 816 mii dolari SUA. Deși exporturile de mărfuri destinate către țările UE au crescut cu 16,6% în 2018 față de 2017, piața Marii Britanii a fost mai puțin solicitată de către produsele moldovenești. Chiar și în aceste condiții, Regatul Unit se situează pe poziția a cincea în rândul principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova din UE, după România, Italia, Germania și Polonia.

Pe fonul incertitudinii legate de votarea Acordului de retragere a Marii Britanii din UE, atractivitatea pieței britanice pentru exportatorii moldoveni este mai redusă. În lipsa unui acord bilateral de parteneriat comercial între Republica Moldova și Regatul Unit, în perioada de tranziție (2019 – 2020) este de așteptat ca schimburile comerciale între cele două părți să scadă, iar la nivelul interacțiunii dintre mediul de afaceri din Regatul Unit și cel din Republica Moldova să nu se înregistreze progrese majore. Pe această dimensiune, Brexit-ul a generat incertitudini pentru producătorii din țările UE și Republica Moldova legate de cooperarea pe termen mediu și lung cu partenerii comerciali din Marea Britanie.

Migrația economică către Marea Britanie

Ieșirea Marii Britanii din UE va presupune noi reglementări pentru oferirea dreptului legal la muncă cetățenilor UE stabiliți în acest stat. Ținând cont de faptul că numărul migraților moldoveni cu pașaport român stabiliți în Regatul Unit este de ordinul zecilor de mii, rămâne de văzut în ce măsură Brexit-ul va afecta dinamica migrațională către Marea Britanie sau reorientarea migranților moldoveni către piața de muncă a UE.

Noile reglementări vizează introducerea statutului migrantului într-o schemă de înregistrare (EU Settlement Scheme), în baza căreia este verificat profilul migrantului și se ia decizia privind acordarea sau neacordarea statutului de prerezidență, pentru persoanele ce se află de mai puțin de 5 ani în Regatul Unit (Presettled Status) sau statutul de rezidență (Settled Status), pentru cei care au depășit cinci ani de ședere pe teritoriul Marii Britanii. Înregistrarea pentru obținerea ambelor tipuri de statut va avea loc în timpul perioadei de tranziție, timp în care legislația UE privind piața forței de muncă va rămâne în vigoare.

Noile condiții stabilite de către guvernul britanic vor afecta direct migranții UE ce nu dețin un loc de muncă, dar și migranții ce au lucrat ilegal, fără contract de muncă, în perioada anterioară Brexit-ului. Respectiv, migranții moldoveni cu pașaport român vor fi obligați să se conformeze noilor rigori legislative, norme ce va scădea din atractivitatea Marii Britanii ca țară gazdă pentru imigranții moldoveni. În același timp, volumul remitențelor din Marea Britanie (cifrat la aproximativ 70 mln. dolari SUA în 2018) ar putea fi influențat în următorii ani de fluxul mai redus al miganților moldoveni, dispuși să se stabilească în această tară.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: