image
Sursa foto: theverge.com

Giganții IT, precum Facebook, Google sau Netflix, ar putea fi impozitați în RM; Cum va afecta utilizatorii de rând

Companiile internaționale ce prestează servicii electronice persoanelor fizice, cum ar fi Facebook, Google sau Netflix, ar putea fi obligate să se înregistreze în Republica Moldova pentru a achita TVA de 20 la sută. Este una dintre prevederile politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, care a fost aprobată ieri de Guvern. Autoritățile vor să obțină astfel mai mulți bani la bugetul de stat, dar au recunoscut totodată că acest lucru va duce la scumpirea serviciilor. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat în Parlament.

„Este o prevedere ca să asigurăm echitate atât pentru cei care prestează servicii pe teritoriul țării, cât și pentru cei care prestează servicii din afara țării. Și dau un simplu exemplu. Dacă până acum noi aveam televiziuni, primim programe de la operatori care sunt naționali, acești operatori sunt obligați să achite TVA la buget, dar acum o persoană fizică poate să privească un film de la un agent economic prestator de servicii electronice, care e de exemplu în Australia sau în alt loc de pe globul pământesc și pentru aceste servicii nu se achită pe moment TVA”, a explicat secretarul de stat la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc.

Acesta a mai spus că practica internațională de înregistrare a companiilor nerezidente, cu aplicarea taxei pe valoare adăugată pentru serviciile acestora, va genera venituri suplimentare la buget.

„Conform analizelor noastre, vom încasa suplimentar 100 de milioane de lei. În acest moment, nu cunoaștem cifra exactă a companiilor pentru că este mai complicat să vezi exact cine și ce servicii a prestat cetățenilor din Republica Moldova. Fiecare companie internațională are propriile politici de prețuri, probabil unele companii își vor menține prețurile, iar unele și le vor ajusta treptat”, a spus Dorel Noroc.

Pe de altă parte, expertul economic Veaceslav Negruța spune că ar exista riscul ca giganții IT să nu accepte să plătească TVA în Republica Moldova.

„Să admitem că totuși apare această prevedere în lege, care ar fi măsura de penalizare în caz că Google și Facebook nu își deschid reprezentanță în Chișinău. Vor interzice Google și Facebook pe teritoriul Republicii Moldova? Noi am văzut experiențele din alte țări, din est și în special din Rusia, unde prin astfel de restricții de fapt s-a încercat eliminarea acestora din spațiul respectiv și preluare afacerilor de către niște operatori interni, mai mici, dar care furnizează suficientă informație anumitor structuri, care au alt scop. Apare și altă zonă de risc care, din păcate, nu ne face față pentru că guvernanții sau cei care cu puterea sunt tentați să cunoască cine și ce face sub pretextul de impozitare, sub pretextul de echitate fiscală”, a declarat expertul, pentru Jurnal TV.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor a admis că nu toți agenții economici vizați se vor înregistra rapid în Republica Moldova. Autoritățile mizează însă pe faptul că firmele internaționale nu își vor pune în joc reputația. L-am rugat și pe ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, să comenteze declarațiile lui Veaceslav Negruța.

„Eu cred că experții exagerează puțin. Acest regim de taxare este folosit în toate țările din Uniunea Europeană, urmează să se documenteze. Este un regim fiscal care se aplică în toate țările Uniunii Europene, Moldova nu trebuie să fie excepție”, a spus ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat în Parlament. Reprezentanții Ministerului Finanțelor speră că respectivele prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: