image
Sursa foto: AP

Comisia de la Veneţia, despre reforma CSJ şi PG: Judecătorii care nu trec testul integrității să fie înlăturați din sistem

Comisia de la Veneția a aprobat, in plen, opinia interim asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și a Procuraturii.

Experții au recomandat ca judecătorii și procurorii care nu trec evaluarea integrității, să nu fie menținuți în sistem - prin transfer într-o instanță inferioară, ci supuși măsurilor disciplinare, și demisionați, dacă este cazul.

„Recomandările formulate ne sunt utile pentru îmbunătățirea proiectului, la care vom lucra în urmatoarele săptămâni. Am convenit că vom prezenta un proiect final, și Comisia se va expune la rândul său printr-o opinie final”, a declarat ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Comisia de la Veneția a recomandat asigurarea unul apel efectiv într-o instanță judiciară, asigurarea independenței și integrității membrilor comisiei de evaluare extraordinară, precum și claritatea criteriilor de evaluare a judecătorilor și procurorilor.

Totodată. Comisia s-a expus ferm cu privire la initiațiva de revocare a membrilor CSM, invocând că mandatul acestora trebuie respectat și că o revocare nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor.

O altă mențiune a Comisiei de la Veneția ține de examinarea oportunității evaluării membrilor CSM, la începutul exercițiului de evaluare.

Opinia finală urmează a fi adoptată la următoarea sesiune care va avea loc în decembrie 2019.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: