image
Sursa foto: Jurnal.md

51 de „Cebani” și „Tauberi” în viitorul Parlament

Alegerile locale din 20 mai, din Chișinău, au confirmat o temere apărută odată cu instituirea de către Plahotniuc și Dodon a sistemului de vot mixt. Din cele 11 circumscripții pe care le vom avea în cadrul scrutinului parlamentar din toamnă, Ion Ceban s-a impus în 9. Andrei Năstase a obținut primul loc doar în două circumscripții, cele croite din suburbiile orașului.

(Alex Cozer/Cotidianul.md)

Socialistul s-a impus inclusiv în circumscripțiile din sectoarele Ciocana și Buiucani, unele considerate ale dreptei, dacă am trece în revistă rezultatele alegerilor din ultimii ani. Cei de la Promo-Lex au transpus rezultatele de la localelor din 20 mai peste cele 11 circumscripții din capitală, iar șansele ca acest tabel să se repete și în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă sunt extrem de mari. Ca și acum, în toamnă vom avea trei forțe principale: Socialiștii, Blocul PAS-Platforma DA și PDM, existând toate premizele ca voturile să se împarte conform tabelului de mai jos.

Promo-LexPromo-Lex

Sursa: Promo-Lex

Și dacă la locale situația poate fi schimbată, Andrei Năstase având șanse la victorie datorită turului II, atunci în parlamentarele din toamnă a doua șansă nu va exista. Un lucru și mai îngrijorător pentru opoziția europeană e că ar pierde categoric chiar în Chișinău, iar asta în condițiile în care capitala furnizează cam 35-40% din totalul voturilor dreptei.

Cu excepția a încă 8-9 circumscripții din centrul Republicii Moldova, unde opoziția stă relativ bine, dar are șanse mai degrabă de a termina tot pe locul 2, în restul, de aproape 30, practic nu va conta, urmând să înregistreze înfrângeri pe linie.

Iar asta doar dacă luăm în calcul strict votul politic, fenomen mult mai pronunțat în capitală, unde cetățenii sunt totuși mult mai bine informați și dispun de un confort financiar superior restului țării. Dacă mai includem resursa administrativă, mita electorală, mass-media controlată de putere în raport de 90% și resursele financiare total inegale de care dispun cele două tabere, atunci șansele opoziției proeuropene scad și mai mult.

„Cebanii” și „Tauberii”, miza lui Plahotniuc pentru alegerile din toamnă

Situația de la Jora de Mijloc, localitate unde Marina Tauber s-a impus categoric după ce a investit sume uriașe de bani pentru un sat din Moldova, denotă clar cât de periculos poate deveni acest sistem mixt pentru democrație.

Concertele, pomenele electorale, cârnăciorii și înghețata i-au adus acestei tipe penale, care figurează în raportul Kroll, o victorie lejeră într-o localitate destul de mare din Republica Moldova și în care, acum un an și jumătate, Maia Sandu obținea peste 63% din voturi.

Iar felul în care Plahotniuc a acționat în acest caz, prin instituțiile pe care le controlează, demonstrează că miza sa în alegerile din toamnă nu este neapărat Partidul Democrat. Pentru că această Tauber a încălcat legislația electorală mult mai flagrant decât a făcut-o Apostolova la Chișinău. În plus, ea a luptat tocmai cu un candidat al Partidului Democrat, împotriva căruia a folosit tot acest arsenal ilegal, fără ca Plahotniuc să acționeze absolut nici într-un fel. Doar depășirea plafonului de cheltuieli de peste 2 ori era un motiv cert pentru care Tauber trebuia exclusă din cursă. Nemaipunând la socoteală mita electorală, turismul din ziua alegerilor, dronele și toate celelalte încălcări înregistrate acolo. Iar toate acestea sub stricta protecție a CEC-ului și a celorlalte instituții ale statului.

Plahotniuc înțelege foarte bine că, în sistemul mixt, șansele candidaților săi de a obține victoria în circumscripții, într-un singur tur, este minimă. Iar miza sa sunt socialiștii, „tauberii” lui Shor sau poate anumiți „independenți” promovați în zone mai îndepărtate de capitală cu ajutorul cârnăciorilor și-a înghețatei.

Felul în care s-a comportat el în ultimele zile la Lozova și câteva localități din Nisporeni, toate făcând parte din circumscripția unde cel mai probabil va candida în toamnă, arată clar că Plahotniuc va urma strategia lui Shor din Orhei și a lui Tauber din Jora de Mijloc. „Cârnăcior, înghețată, un pahar de vin și concert grandios”, era textul de pe burtierele canalelor trustului oligarhului, văzute toată săptămână trecută, pe fondul unor rânjete ale mafiotului înconjurat zeci de gărzi de corp la hramurile din aceste localități.

În aceste condiții, există toate premizele ca-n viitorul Parlament, majoritatea absolută a circumscripțiilor să furnizeze „cebani” și „tauberi” fără legătură directă cu PDM. Desigur, după modelul localelor, toate încălcările comise le vor fi ignorate, iar odată ajunși în Parlament aceștia urmează să-și plătească polițele protectorului lor.

Ce se poate schimba? Aproape nimic! Dacă rămâne acest sistem pervers, mai ales fără includerea unui tur II, atunci perspectivele sunt unele extrem de triste.

O mică speranță ar putea fi furnizată de o eventuală victorie a lui Năstase în scrutinul de duminica viitoare. Un succes ar putea da mai multă vigoare opoziției, i-ar crește forța și moralul și ar face-o mai credibilă în fața cetățenilor. Dar, cel mai important, ar legitima-o în raport cu Occidentul, cu Bruxelles-ul și Washington-ul, singurii care îl mai pot opri pe Plahotniuc din dezastrul pe care-l pregătește cu acest sistem mixt pentru alegerile din toamnă.

Alex Cozer

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: