image
Sursa foto: agora.md

Generali MAI, despre mobilizarea polițiștilor la casa lui Plahotniuc: „Se urmărește îngrozirea populației”

Duminică, 1 iulie, în timpul protestului din Piața Marii Adunări Naționale, cel puțin, 16 cordoane de polițiști păzeau sediul Partidului Democrat din Moldova și casa liderului acestei formațiuni politice, Vladimir Plahotniuc.

Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General de Poliție sunt obligate să asigure ordinea publică, să distribuie forțele și mijloacele din dotare în conformitate cu regulamentele sale speciale. În situația de față, susține fostul ministru de Interne, Victor Catană, prin această mobilizare a oamenilor legii se dorește îngrozirea populației.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a precizat că formațiunea pe care o reprezintă nu a solicitat intervenția forțelor de ordine. La rândul său, ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției a declarat că polițiștii au fost dislocați în spațiile în care au solicitat organizatorii protestului în număr suficient pentru asigurarea ordinii publice.

Generalul Victor Catană: „Această acțiune are drept obiectiv să îngrozească societatea”

„Conform legislației, MAI trebuie să distribuie forțele și mijloacele conform regulamentelor speciale. În cazul protestelor din 7 aprilie 2009, trebuia într-adevăr mobilizate forțele de ordine, însă au fost neglijate aceste regulamente speciale. Situația prevedea mobilizarea întregului efectiv.

În situația de față, forțele și mijlocele MAI au fost mobilizate inadecvat. Când sunt organizate proteste, MAI trebuie să dețină informații, inclusiv despre eventualele provocări, și să nu hărțuiască efectivul din întreaga republică, pentru a îngrozi mulțimea.

Pentru că s-a văzut din start și pentru o perioadă lungă că oamenii nu sunt predispuși să încalce ordinea publică. Cine avea de gând să îi atace pe dânșii [democrați]? Protestatarii au trecut pe lângă clădirile PD-ului și nici măcar nu s-au apropiat de polițiști. Organizatorii mitingului au avut un mesaj clar – să nu se admită nicio provocare și, în principiu, se țin de cuvânt. Mă gândesc că această acțiune are pur și simplu drept obiectiv să îngrozească societatea”.

Generalul Anton Gămurari: „Eu nu aș păzi niciun câine de-al lor, nemaivorbind de dânșii”

„Ați observat cum patrulează, zi și noapte, mașinile poliției pe strada bulgară, mai sus și mai jos. Ce caută ele acolo? Totul pornește de la faptul că unul dă startul și toți sunt obligați să îndeplinească ordinul lui, de la ministrul de Interne și nu numai. În fața acestuia [Plahotniuc], nici nu pot să îi spun ‘domn’, stau în genunchi o mulțime de demnitari, numai zic de justiție, procuratură.

Am avut un caz, în 1990–1991, când trebuia protejați primii deputați, în special cei din stânga Nistrului. Erau asemenea timpuri.

Astăzi însă nu îmi pot imagina de ce ar trebui să fie păzit [Plahotniuc], pentru că, în primul rând, el are bodyguarzi, în al doilea rând, el nu răspunde în fața statului pentru ceea ce face. Statul și cetățenii trebuie păziți de diferiți criminali, oligarhi ș.a. Eu nu aș păzi niciun câine de-al lor, nemaivorbind de dânșii”.

Generalul Victor Gusleacov: „Totul a fost făcut special ca să nu fie ales primarul Chișinăului”

„Orice clădire, orice persoană trebuie păzită atunci când există pericolul să fie distrusă sau atacată. La Chișinău ceea ce se face e politică. A fost făcut totul ca să nu fie ales primarul Chișinăului”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: