image
Sursa foto: captură video

Președinta CEC insistă: Transportarea organizată la secțiile de votare nu constituie o încălcare a legislației

Organizarea transportului către secțiile de votare nu constituie o încălcare în sine a legislației electorale, insistă președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu.

„Dacă cetățeanul a fost adus organizat către secția de votare pentru a vota și este impus sau voința lui liberă nu este manifestată, atunci asta este o abatere cu caracter penal și noi am avut sesizări în ziua votării pe această dimensiune, care au fost transmise conform competenței ca să fie investigate”, a declarat Alina Russu la postul public de televiziune, transmite IPN.

Potrivit ei, există circa 50 de sesizări depuse la Inspectoratul General al Poliției pentru a fi examinată situația dacă a existat sau nu corupere a alegătorilor.

Pavel Postică, directorul de programe al Promo-LEX, consideră că transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare trebuie privită mai complex. „Nu aș risca să spun că acesta este un lucru permis de lege, or transportul de pasageri este un serviciu și, conform legislației în vigoare, acordarea oricărui serviciu alegătorilor pentru a-i determina să voteze într-un fel sau altul este interzis”, spune Pavel Postică.

Expertul a făcut trimitere la o adresă a Curții Constituționale din anul 2016 prin care a menționat foarte clar în hotărârea sa că organizarea transportului trebuie să fie clarificată de către Parlament.

„Cu regret, Parlamentul a eșuat în a răspunde foarte clar – este asta o încălcare certă sau asta este permis. Și dacă este permis, noi în rapoartele concurenților electorali trebuia să vedem aceste cheltuieli”, afirmă directorul de programe Promo-LEX.

Amintim că, la alegerile din 24 februarie, sute de cetățeni din regiunea trasnistreană au fost aduși organizat, cu microbuze și autocare, la urnele de vot. Blocul electoral ACUM a solicitat Curții Constituționale să nu recunoască alegerile în cele două circumscripții formate în regiunea transnistreană, însă solicitarea a fost respinsă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: