image
Sursa foto: amt-centru.md

Cinci cazuri de rujeolă au fost depistate la un centru de refugiați din Chișinău

Focar de rujeolă în Chișinău, la un centru pentru persoanele refugiate din Ucraina. Sunt diagnosticate cinci persoane, printre care și copii. Pacienții au fost transportați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, a anunțat astăzi șeful Direcției municipale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan.

„În cadrul unui centru de refugiați de pe strada Nicolae Testemițanu 6 au fost raportate joi trei cazuri de rujeolă în rândul refugiaților. În total, în acel centru sunt plasate în jur de 150-160 de persoane. Vineri a avut loc o deplasare la fața locului a unei echipe din cadrul AMT Centru, or acest centru este arondat către AMT Centru, au fost depistate încă două cazuri. Deci, în total avem cinci cazuri depistate”, a declarat Bolocan.

Potrivit funcționarului, la centrul de plasament au fost luată măsuri de izolare și limitare a interacțiunii cu persoanele de acolo pentru 21 de zile. Starea persoanelor infectate cu rujeolă este satisfăcătoare, a mai spus Bolocan.

„Statutul cu privire la vaccinare nu putem să-l aflăm la acele persoane refugiate, pentru că nu dețin nici un act și nici nu doresc să comunice dacă au fost sau nu vaccinați. Din discuții s-a depistat că doar o singură familie a fost vaccinată, din cauza că au avut o deplasare în Germania, unde erau obligați ca să fie vaccinați contra rujeolei”, a menționat Bolocan.

Vladimir Bolocan a subliniat că respectivul centru este gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și că instituția este responsabilă de acest caz.

„Acest centru, încă odată menționez, este gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și ei ar trebui să-și facă griji de acest lucru. Noi în limita competențelor asigurăm în baza contractului care îl avem cu CNAM și cu partenerii de dezvoltare, asistența medicală primară necesară pentru acel centru”, a mai spus acesta.

În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Diana Blănaru, ne-a declarat că centrul nu se află în subordinea instituției și că acesta este gestionat de un proprietar privat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: