image
Sursa foto: Jurnal.md

Tot mai multe instituții de stat din Republica Moldova se confruntă cu un acut DEFICIT de finanțare

Deși noua lege privind sistemul unitar de salarizare implementată de guvernul Filip este aplicată profesorii primesc deja salarii majorate, bugetele acestor instituții încă nu au beneficiat de alocări conform noilor calcule, susțin managerii instituțiilor.

Aceștia au transmis actele la Ministerul Finanțelor și așteaptă răspuns când vor fi suplinite bugetele instituțiilor de învățământ pentru a fi siguri că vor putea da lefurile angajaților pentru întregul an de studii. Menționăm că aceeași situație se atestă şi în universitățile de stat și în institutele de cercetare ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

În prezent, nu există probleme cu salarizarea cadrelor didactice conform noii legi privind sistemul unitar de salarizare la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Sângerei, unde învață 171 de elevi, ne-a comunicat directorul instituției de învățământ, Nicolae Melinte.

„Situația liceului nostru este ca în întreaga republică. Dacă nu ni se alocă diferența de resurse financiare pentru majorarea făcută conform noii legi, nu vom avea destui bani pentru a acoperi cheltuielile de salarizare a profesorilor pe întregul an de studii. Diferența de majorare de la sfârșitul anului încă nu s-a suplinit cu bani de la stat, pentru că bugetul la 1 septembrie 2018 a fost adăugat cu majorarea care s-a făcut la început de an de studii”, ne-a mărturisit directorul Melinte.

Dacă nu se suplinesc bugetele școlilor, nu vor putea fi achitate salariile

Potrivit lui Melinte, administrația liceului a depus pachetul de acte necesare la Ministerul Finanțelor.„O dată concretă când ne vor da banii nu ni s-a spus. Așteptăm. Până în vară, avem bani pentru a achita salariile profesorilor. Nu știm din ce bani vom plăti în vară salariile și concediile profesorilor”, ne-a mai spus directorul.

Maria Macovei, directoarea Liceului Teoretic Ucrainean-Român „Constantin Popovici” din Nihoreni, Râșcani, unde învață 287 de elevi și sunt angajați 30 de profesori, ne-a declarat: „Da, acum avem bani pentru a salariza profesorii conform noii legi a salarizării și așa se face, respectăm legea. Profesorii primesc salarii majorate, în funcţie de anii de muncă lucrați, categorie. Unii au majorări la salarii și peste 50%. Acum se discută că se va schimba formula de calcul pentru finanțarea școlilor și ne vor majora bugetul, de aceea încă nu avem probleme cu salarizarea cadrelor didactice”.

De la ea am aflat că zilele acestea a participat la un seminar unde li s-a adus la cunoștință că se va schimba formula de calcul pentru finanțarea școlilor și nu vor exista probleme.

De la ea am aflat că până acum pentru un elev statul aloca suma de 11.218 lei. Acum se discută ca să fie acoperită majorarea de salariu făcută. Menționăm că pentru liceul respectiv statul alocă bani suplimentari ca elevii să învețe limba ucraineană.

La Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din Leova, unde învață 436 de copii și sunt angajați 41 de profesori, dintre care patru sunt cumularzi, nu sunt bani destui pentru a acoperi salariile cadrelor didactice conform noii legi pentru întregul an.

„Din calculele făcute, reiese că avem bani pentru salarii pe următoarele șase luni. Pentru ultimele două luni, nu sunt bani”, ne-a spus contabila instituției, Ludmila Șeremet.

Aceasta a transmis deja o informație la Ministerului Finanțelor la sfârșitul lunii martie în care a prezentat situația financiară a instituției de învățământ. Încă nu a primit niciun răspuns de la ministerul de resort, ne-a mai comunicat Șeremet.

„Dacă ai elevi suficienți, ai și bani în buget”

L-am întrebat pe directorul Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, Victor Ambroci, dacă noua lege privind sistemul unitar de salarizare, implementată de guvernul Filip, nu îi creează probleme și dacă are resurse financiare suficiente pentru a acoperi salariile profesorilor.

„Ne ajunge să achităm salariile profesorilor la timp și nu am avut probleme. Deoarece suntem o instituție de învățământ suprasolicitată. Liceul Spiru Haret are suficienți elevi și asta ne dă posibilitatea să salarizăm profesorii la timp. Chiar săptămâna trecută a fost făcut un control, timp de o săptămână, de către angajații Inspecției Financiare de Stat. Aceștia au verificat cum am aplicat noua lege a salarizării. Totul este în ordine. Legea este respectată și aplicată corect”, ne-a spus Ambroci.

Managerul presupune că pot avea probleme cu salarizarea instituțiile de învățământ care au puțini elevi. „Acolo unde sunt suficienți elevi, probleme cu salarizarea profesorilor nu pot fi, deoarece banii primiți sunt după numărul de elevi. Formula e simplă. Finanțarea se face per elev. Dacă ai elevi suficienți, ai și bani în buget”, a conchis Victor Ambroci.

Amintim că noua lege privind sistemul unitar de salarizare, implementată în 2018, de către guvernul Filip, creează mari probleme financiare instituțiilor de învățământ superior de stat, despre care am scris într-un număr anterior al JURNALULUI de Chișinău. În prezent, rectorii nu dispun de suficiente resurse financiare pentru salarizarea cadrelor didactice. Managerii au redus din cheltuieli unde a fost posibil, iar în cadrul unor instituții se fac și reduceri masive de cadre didactice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: