image
Sursa foto: Official White House, Shealah Craighead

New York Times: Donald Trump a vorbit de mai multe ori în 2018, în discuții private, despre retragerea SUA din NATO

Președintele american Donald Trump a vorbit de mai multe ori în 2018, în discuții private, despre retragerea Statelor Unite din NATO, scrie New York Times.

Sunt puține lucruri pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, le dorește mai mult decât slăbirea NATO, alianța militară între Statele Unite, Europa și Canada, care a descurajat agresiunea sovietică și rusă pentru 70 de ani. Anul trecut, președintele Trump a sugerat o mișcare echivalentă cu distrugerea NATO, retragerea Statelor Unite, scrie publicația citată de Biziday.

Importanți oficiali ai administrației au declarat pentru New York Times că, de mai multe ori, în decursul anului 2018, Donald Trump a declarat în discuții private că dorește să retragă SUA din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Actualii și foști oficiali care sprijină Alianța au declarat că se temeau că Trump ar putea reveni la amenințarea sa, deoarece cheltuielile militare ale aliaților au continuat să rămână în urma obiectivelor stabilite de președinte.

În prezent, dorința președintelui de a retrage SUA din NATO dă naștere tot mai multor îngrijorări în rândul oficialilor care lucrează în domeniul securității, exprimate pe fondul tentativelor lui Trump de a păstra întâlnirile cu Putin secrete față de propriul personal și pe fundalul unei investigații FBI ce vizează legăturile administrației prezidențiale cu Rusia.

O retragere din NATO “ar fi unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care orice președinte ar putea să le aducă intereselor SUA“, a declarat Michèle A. Flournoy, subsecretar de apărare pe vremrea președintele Barack Obama.

“Aceasta ar distruge 70 de ani de muncă minuțioasă sub mai multe administrații, republicane și democratice, pentru a crea probabil cea mai puternică și avantajoasă alianță din istorie”, a spus Flournoy într-un interviu. “Și ar fi cel mai sălbatic succes pe care Vladimir Putin ar putea să-l viseze”.

Amiralul James G. Stavridis, fostul comandant suprem al NATO, a declarat că retragerea americană din Alianță ar fi “o greșeală geopolitică de proporției epice“.

“Doar discutarea ideii de a părăsi NATO ar fi darul secolului pentru Putin“, a spus amiralul Stavridis.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: