image
Sursa foto: Jurnal TV

S-au pomenit cu Fiscul la ușă după ce au criticat conducerea raionului că împarte ajutoare cu predilecție membrilor PD

Doi antreprenori, soț și soție, din satul Cuizăuca, raionul Rezina, s-au pomenit cu posturi fiscale staționare la ușa magazinelor pe care le dețin, pentru că ar fi deranjat conducerea raionului. Inspectorii Fiscului și-ar fi făcut apariția după ce unul dintre copiii familiei le-ar fi vorbit sătenilor despre ajutoarele sociale împărțite în localitate, cu predilecție membrilor Partidului Democrat, dar și rudelor fostei președinte a raionului, Eleonora Graur. Cea din urmă, în prezent deputată din partea PD, a refuzat să comenteze acuzațiile, cerând o solicitare în scris.

Un post fiscal staționar a fost amplasat în incinta magazinului din satul Cuizăuca, ce aparține familiei Cojocari. La fel s-a întâmplat și în magazinele celor doi soți deschise în satul Otac și Cogâlniceni. Inspectorii fiscali și-au făcut apariția la începutul săptămânii, la scurt timp după ce soții Cojocari au fost ținta altor controale și s-au ales cu amenzi de zeci de mii de lei.

„Dimineața și seara ușile sunt sigilate. Parcă suntem niște hoți. Magazinele sunt mici și nici nu avem vânzări. Statul nu ne-a ajutat cu nimic. Am luat credite de la bancă și am deschis pentru lumea din sat, dar am ajuns să fim cei mai mari „hoți”... Este un șantaj”, susține Zinaida Cojocari.

În spatele presiunilor ar sta Eleonora Graur, deputată a PD, vicepreședintă a Partidului Democrat și fostă președintă a raionului Rezina, dar încă în funcție atunci când s-au acordat ajutoarele.

„Este mâna doamnei Eleonora Graur. De ce spun asta - pentru că în aprilie au fost acordate ajutoare materiale unor locuitori cu pretextul că ar fi social vulnerabile. Deoarece informația este publică, am avut curajul și am vorbit cu oamenii din sat. Ajungând la urechile ei, dumneaei a decis să se răzbune pe părinții mei. Vreau să fac un apel către doamna Graur. Vă invit la o discuție. Aceste persoane, care au primit ajutoare, cu certitudine sunt membri ai Partidului Democrat, sunt membri înflăcărați. Sub pretextul că e din familie social-vulnerabile, de ajutoare sociale a beneficiat și mama Eleonorei Graur, care este profesoară în satul Cuizăuca. Ea primește pensie, dar și a primit ajutor”, a povestit Sergiu Cojocari, fiul celor doi soți din Cuizăuca.

„Eu am fost telefonat de doamna Eleonora Graur și mi-a zis să le spun la băieți să nu-și facă griji, că banii au fost dați din bugetul raional și nu local. I-am zis că vreau să ne vedem și să discutăm. Era luni sau marți, iar joi am telefonat-o când eram în oraș, dar nu mi-a răspuns și nu ne-am văzut”, spune antreprenorul Iacob Cojocari.

Că de ajutoare sociale au beneficiat membri ai PD și rude de-ale Eleonorei Graur o demonstrează deciziile Consiliului Raional Rezina și cele ale Primăriei Cuizăuca, instituții de la care nu am reușit să obținem o reacție. Printre persoanele declarate social-vulnerabile și care s-au ales cu ajutoare se numără: Nina Lupașco, mama Eleonorei Graur; Raisa Bobeico, educatoare la grădinița din sat; Vasile Bârcă, membru PD și consilier local, dar și soția acestuia, care este asistent social.

Iar că alții o duc cu mult mai greu, o demonstrează priveliștea din sat. Tudor Volcu are 55 de ani și stă într-un cărucior cu rotile din cauza că i-a fost amputat un picior. Singura sursă de existență este pensia de 1.200 de lei, însă n-a beneficiat de ajutor.

Și alți săteni se consideră uitați de autorități.

Eleonora Graur a refuzat să răspundă acuzațiilor.

„Eu nu cred că este oportun să mă telefonați și să-mi spuneți că sunt acuzații împotriva mea. Nu accept niciun fel de acuzații. Dacă aveți vreo întrebare, îmi scrieți și eu o să vă răspund frumos. Vreau fapte reale, nu doar vorbe”, a spus Eleonora Graur și a închis.

În urma difuzării materialului în cadrul emisiunii „60 de minute” de la Jurnal TV, reprezentanții conducerii Serviciului Fiscal de Stat au avut o întâlnire cu agenții economici, iar problema a fost rezolvată. Cu detalii vom reveni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: